Teknoloji

Apple ticari olmayan uygulamalar için geliştirici ücreti almayacak

apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

appleApple App Store talimatlarında bulunan bazı ifadelerde değişikliğe gitti. Söz konusu değişikliğin odak noktasında ise “ticarileştirilmiş bir şablon” üzerinden oluşturulan uygulamalar bulunuyor. Şirket, bu değişiklikle birlikte geçtiğimiz haziran ayından bu yana uğraştığı bir soruna çözüm getirmiş oldu.

Teknoloji devi, bir süredir küçük işletmelere veya yerel etkinliklere ait olan, standart bir şablon üzerine hazırlanan, bir aracı tarafından mağazaya gönderilen ve uzun süredir güncellenmeyen uygulamalarla ilgileniyordu. Bu uygulamaların çoğunu düşük kaliteli, farklılaştırılmamış ve bakımsız bulan şirket, çareyi söz konusu uygulamaları yasaklamakta bulmuştu. Başka bir uygulamayı kopyalayan yazılımlar, söz konusu yasak listesinde başı çekmişti.

Şirketin son değişikliği, bu tutumun biraz olsun yumuşadığını gösteriyor. Şablonlar üzerine kurulu olan uygulamaları yeniden App Store’a kabul edileceğini duyuran iPhone üreticisi, bunun için uygulamanın mağazaya içeriğini sağlayan kurum tarafından teslim edilmesini şart koştu. Bu değişiklikle birlikte kuruluşların uygulamalarının sorumluluğunu üstlenmesi ve aracıların aradan çıkarılması amaçlanıyor.

App Store’a bir uygulama göndermek çok bunaltıcı bir süreç değil. Ancak bu durum sürecin rahat ve hızlı biçimde ilerlediği anlamına da gelmiyor. Özellikle küçük gruplar veya kuruluşlar için bu süreç daha sıkıntılı biçimde ilerleyebiliyor. Bu sıkıntıları biraz olsun azaltmak isteyen şirket, 2018’in başından itibaren resmi kuruluşlardan ve kâr amacı gütmeyen organizasyonlardan geliştirici ücreti almayacağını açıkladı. Bu uygulama ilk olarak ABD’de başlayacak. Cupertino merkezli şirket, ABD’de geliştiricilerden 99 dolarlık bir ücret tahsil ediyor. Yapılan değişiklikler, küçük organizasyonları rahatlatacak gibi görünüyor.

Apple uygulama şablonu geliştiren şirketlere de öneride bulundu

Apple uygulama şablonu hazırlayan şirketlere de başka bir faaliyet önerisinde bulundu. Teknoloji devi, şablon hazırlayan şirketlere tek bir ikili kod oluşturmalarını ve müşteri içeriklerini bu kodun içinde saklamalarını tavsiye etti.

İLGİLİ HABERLER