Teknoloji

Apple kişileri izleyen bilinmeyen AirTag cihazları için ek önlemler alacak

apple airtag

Çok sayıda takip şikayetinin ardından Apple, bu yıl içinde istenmeyen takiplere karşı AirTag korumalarını iyileştirmeyi planladığını söyledi.

Apple özellikle, bilinmeyen bir AirTag’in kişilerle birlikte dolaştığı tespit edildiğinde onların daha erken uyarılacağını söylüyor. Ayrıca, daha yüksek ses çıkarabilecek biçimde ton dizisini ayarlayarak ve daha yeni iPhone’larda bulunan ultra geniş bant çipini kullanarak insanları doğrudan bilinmeyen bir AirTag’e yönlendirecek ve onların bulunmasını kolaylaştıracak.

Apple konuyla ilgili bir basın açıklamasında, “AirTag, insanları veya başka bir kişinin mülkünü izlemek için değil, insanların kişisel eşyalarını bulmalarına yardımcı olmak için tasarlandı ve ürünlerimizin her türlü kötü niyetli kullanımını mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz.” diye bir ibare kullanıyor. Ayrıca şirket, AirTag’leri kötü niyetli nedenlerle kullanan kişilerle ilgili artan şikayetleri gördüğünü kabul ediyor ve AirTag ile ilgili tüm taleplerde kolluk kuvvetleriyle aktif olarak çalıştığını yazıyor.

En önemlisi Apple, kullanıcılarına istenmeyen bir eşya izleyicisinin üzerlerinde olabileceğini daha hızlı bildirmek için algoritmasını güncellediğini söylüyor. Ayrıca iPhone 11, 12 ve 13 kullanıcılarının, bilinmeyen bir AirTag’in menzil içindeyken tam olarak nerede olduğunu görmek için Hassas Bulma olarak adlandırabileceğimiz özelliği kullanabileceğini söylüyor. Bu özellik, daha önce yalnızca AirTag sahibinin yapabileceği bir şeydi. Apple, uyarıları alırken, bilinmeyen bir AirTag ilk önce bir sesli uyarı çaldığında iPhone’lara aynı anda bildirim göndermeye başlayacağını söylüyor. Şu anda, bir uyarı sesini duymayı kaçırırsanız, iPhone’unuzda sizi bekleyen bir bildirim bulunmuyor. Bu önlem, bir AirTag hoparlörünün kurcalanmış olabileceği durumlarda yardımcı olmak içindir. Sesli uyarılarla ilgili olarak Apple, giderek yükselen tonlarla bunu vurgulayacağını dile getiriyor.

Apple, gelecek yazılım güncellemelerinde AirTag ayarlayan herkesin, istenmeyen takip için AirTag kullanmanın suç olduğunu belirten yeni bir gizlilik uyarısı göreceğini söylüyor. Ayrıca bu mesaj, tespit edildiğinde mağdurların bilgilendirileceğini ve kolluk kuvvetlerinin bir AirTag’in sahibi hakkında tanımlayıcı bilgiler talep edebileceğini vurgulayacak. Bunlara ek olarak Apple, bir uyarıyı neyin tetikleyebileceğine dair daha ayrıntılı açıklamalar ve bir uyarıyı aldıktan sonra ne yapılacağına ilişkin kaynakları içerecek şekilde destek belgelerini güncelleyeceğini söyledi.

Yine de, hâlâ cevaplanmamış bazı önemli sorular var. Bu güncellemelerin tam olarak ne zaman kullanıma sunulacağını henüz bilmiyoruz. Apple yalnızca “bu yıl içinde” diyerek geniş bir zamanı işaret ediyor. Ayrıca şirket, bildirimlerin ne kadar daha erken geleceğini de belirtmiyor. Şu anda, kullanıcılar bilinmeyen bir AirTag’in kendileriyle birlikte dolaştığı tespit edildiğinde, 8 ile 24 saat arasında rastgele bir sürede bir uyarı alıyor. Ayrıca, şirket, geliştirilmiş sesli uyarıların yalnızca daha yüksek tonları vurgulayıp vurgulamayacağını yoksa mevcut 60 desibelden daha yüksek bir ses seviyesinde mi çalacağını da netleştirmedi. Sesli uyarı iyileştirmeleri Android kullanıcılarına fayda sağlayacak olsa da, diğer özellikler onlar için çok kullanışlı sayılmaz. Şu anda Android kullanıcılarının, kendileri için geliştirilmiş ayrı bir uygulama olan Tracker Detect’i kullanarak bilinmeyen AirTag’leri elle taraması gerekiyor.

Her ne olursa olsun, Apple’ın AirTag ile ilgili olarak mevcut güvenlik önlemlerinin eksikliklerini kabul etmesi ve bunu geliştirmek için dikkate değer adımlar atması iyi bir şeydir. Eşya ve GPS izleyicileri uzun süredir insanları takip etmek için kullanılıyor olsa da AirTag, piyasaya sürülmesinden bu yana; Apple’ın popülaritesi, kullanım kolaylığı ve görece kolay satın alınabilirliği nedeniyle giderek daha fazla fark edilir hâle geldi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER