Teknoloji

Apple ABD üretimi çipleri kullanmaya 2024’te başlayacak

apple m3

Apple ABD’de üretilen çipleri iki yıl içinde ürünlerinde kullanmaya hazırlanıyor. Bloomberg’den Mark Gurman’ın haberine göre, konuyla ilgili açıklamayı Almanya’da şirketin mühendislik ve perakende çalışanlarıyla bir araya gelen CEO Tim Cook yaptı. Cook’un çalışanlara şirketin Arizona’da bir çip üretim tesisinin satın alacağı bilgisini verdiği belirtildi.

Habere göre, Cupertino merkezli şirket bu fabrikayla Asya’daki, özelikle Tayvan’daki, üretim tesislerine olan bağımlılığını azaltacak. Dünyadaki işlemcilerin yüzde 60’ı Tayvan’daki fabrikalarda üretiliyor. Cook bu durumu “Neler hissettiğinizden ve düşündüğünüzden bağımsız olarak yüzde 60’ın tek bir kaynaktan gelmesinin stratejik bir pozisyon olmadığını söyleyebilirsiniz” sözleriyle değerlendirdi.

Cook’un bahsettiği fabrikanın TSMC’nin hâlihazırda inşaatı devam eden Arizona fabrikası olduğu düşünülüyor. Apple’ın çip üretimindeki bir numaralı iş ortağı olan TSMC’nin müşterileri arasında NVIDIA, MediaTek, AMD ve Arm da bulunuyor. Arizona’daki fabrikada üretimin 2024 itibarıyla başlaması ve fabrikada her ay 20 bin çipin üretilmesi bekleniyor.

Apple Avrupa’dan da çip almayı planlıyor

Daha önce çıkan haberlere göre, Cupertino merkezli şirket gelecekte çıkaracağı cihazları TSMC’nin 3 nm tasarımıyla üretilen çipleri kullanacak. The Financial Times’ın haberine göre, 2023 model iPhone’lardan bazılarına yerleştirilecek A17 işlemci bu mimariyle üretiliyor. Apple’ın Arizona’daki fabrikayı hangi çiplerin üretimi için kullanacağı belirsizliğini koruyor.

ABD’de üretilen çiplerin kullanımı konusundaki planları netleşen Apple, Avrupa’dan da daha fazla çip ve bileşen almayı planlıyor. Cook, bu konu hakkında planlar belirginleştikçe daha fazla bilgi verileceğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER