Teknoloji

Apple 2020 yılında Mac bilgisayarlarda Intel işlemcileri bırakabilir

yeni macbook pro 2021 M1X apple mac

apple mac intel işlemciApple’ın 2020 yılı itibarıyla Mac bilgisayarlarda Intel işlemcileri yerine kendi geliştirdiği yongaları kullanabilir. Eğer bu durum gerçekleşirse, iki şirkete de önemli etkileri olacaktır. Bloomberg’in haberine göre, bu değişiklik 12 inç MacBook ile başlayacak.

Haberin çıkışının ardından Intel’in piyasada işlem gören hisselerinde önemli düşüş meydana geldi. Bloomberg, Apple’ın yonga üreticisinin yıllık gelirinin yaklaşık yüzde 5’ini teşkil ettiği tahmininde bulunuyor. Mac’lerdeki işlemcilerin yanı sıra Apple, bazı iPhone’larda Intel’in modem yongalarını kullanıyor.

Apple’ın Mac işlemcileri tarafında gerçekleştirdiği en son dönüşüm IBM’in PowerPC yongalarını bırakıp Intel işlemcilere geçiş yapmak olmuştu. Apple’ın kurucusu Steve Jobs bu değişikliği 2005 yılında duyurmuştu. Takip eden yıl içinde de dönüşüm tamamlanmıştı. Daha önceki durumda olduğu gibi, Bloomberg dönüşümün çok aşamada gerçekleşebileceğini söylüyor. Intel işlemcileri muhtemelen Apple’ın iMac Pro gibi üst sınıf makinelerinde kalmaya devam edecek. Aynı zamanda yakında yenilenmesi beklenen Mac Pro için de aynı durum geçerli olacak. Apple, kendi bünyesinde profesyonel Mac kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede işlemciler üretinceye kadar durum böyle devam edecek.

Mac’leri kendi yongalarıyla destekleme kararı, Apple’ın ARM tabanlı işlemcilerinin yıllar süren hızlı gelişimi ve evrimi sonucunda gerçekleşecektir. Aradan geçen sürede Apple, kendi geliştirdiği işlemcileri iOS cihazlarına, Apple Watch’a ve Apple TV’ye yerleştirdi. Öyle ki, en son iPhone ve iPad’lerde yer alan işlemciler, yakın geçmişteki bazı Mac bilgisayarlardan daha iyi performans değerlerine ulaşıyor.

Mac bilgisayarların geleceğini kendi işlemcileri etrafında kurgulamak Apple’a yeni ürünler konusunda daha fazla esneklik sağlayacaktır. Aynı zamanda güvenliği artırma konusunda donanım tarafında da daha fazla seviyede kontrolü elde etme fırsatı sunacaktır.

Öte yandan Apple’ın iOS uygulamalarını Mac bilgisayarlarda çalıştırmayı da planladığı, böylelikle mobil ve masaüstü platformlar arasında daha kesintisiz bir deneyim elde etmek istediği de konuşuluyor. Söz konusu platformlar arası desteğin bu yıl içinde gelebileceği söyleniyor. Böylelikle yenilik, sözü edilen işlemci platformu geçişinden önce de sağlanmış olacaktır.

İLGİLİ HABERLER