Teknoloji

Apple 2019 MacBook Pro parçalarına ayrıldı, klavye değişiklikleri doğrulandı

apple macbook pro 2019

Apple hafta içinde çıkardığı MacBook Pro modellerinde sadece işlemcileri güncellemekle kalmadı. Aynı zamanda bu yenilenmiş dizüstü bilgisayarlarda klavye tuşlarında da iyileştirmeler yaptı. iFixit, yeni nesil MacBook Pro’yu parçalarına ayırarak bu durumu doğruladı.

Yeni MacBook Pro’nun da daha önceki MacBook Pro modelleri gibi yüksek bir fiyatı var. Tabii ki, yüksek fiyattan beklenen kalite de yüksek oluyor. Ancak son birkaç yıldır Apple’ın MacBook dizüstü bilgisayarları klavyelerinin sorunları nedeniyle bazı kullanıcıların şikayetlerine konu oluyor. Eksik basılan veya istemeden tekrarlanan tuş kullanımları kullanıcıların başlıca sıkıntısını oluşturuyor. Tüm bunlar 12 inç MacBook’larda kullanılmaya başlanan ve daha sonra MacBook Pro’ya da taşınan kelebek mekanizmalı klavyelerle ilgili.

Aslında Apple, yaşanan sorunları çözmek için sürekli çalışıyor. Her yeni MacBook modeliyle birlikte kelebek klavyelere yapılan birtakım değişiklikleri görüyoruz. Ancak şimdiye kadar problem tam anlamıyla giderilemedi ki, Apple klavyeye bir kez daha eğiliyor. Aynı zamanda şimdiye kadar sorun yaşayan kullanıcılar için de ücretsiz tamirat programı sunmaya başlamıştı. Geçen hafta içinde bu klavye tamir programını, son zamanlarda çıkan Butterfly klavye mekanizmalı tüm MacBook’ları kapsayacak şekilde genişletmişti.

Tamir programının kapsamı en yeni MacBook Pro modellerini de içerse de, kelebek mekanizmalı klavyelere yapılmış değişiklikler bu tamir programına ihtiyaç bırakmayacak gibi görünüyor.

Kelebek klavye mekanizmasında neler değişti?

iFixit’in bulgularına göre, Butterfly klavyesinde en azından bir değişiklik var. Sorunlar yaşanan önceki versiyonda tuş kaplamaları için farklı bir materyal kullanılıyordu. Bunlar da tuşların işlemesine engel olan toz veya parçacıkların mekanizma arasına kaçmasını yeteri kadar engellemiyordu.

Fourier Dönüşümlü Kızılötesi spektroskopi analizi, yeni tuş kaplamasının naylondan yapıldığını gösteriyor. Önceki kaplama ise çoğunlukla aromatik üretan yan gruplarını içeren poliasetilenden yapılıyordu. Buna ek olarak Apple, tuşun metal kubbesinde de değişiklik yapmış olabilir. Ancak bu durum doğrulanmadı.

Değişikliklerin daha önceki kelebek klavye mekanizmalarında yaşanan sorunlara çözüm bulması amaçlanıyor. Geçmişte denenen çözümler sorunu bitirmekte yeterli olmamıştı. Bu yeni nesil çözümün sonuçları için bir süre daha beklemek gerekecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER