Manşetler

Apple üçüncü çeyrek sonuçları: 49.7 milyar dolar gelir, 10.7 milyar dolar kâr

apple

apple-store-akasya-fotograflar-00035

Apple üçüncü mali çeyrek yıl sonuçlarını açıkladı ve tahmin edebileceğiniz üzere, yine gözleri yuvalarından fırlatacak kârlarla kayıtlara geçti. Yatırımcıların merak ettikleri husus yeni Apple Watch’un ne kadar sattığıydı, ancak şirketin gelirlerinin büyük bir bölümü hâlâ iPhone, iPad ve Mac satışlarıyla dijital ürün ve servislerden geliyor.

Apple 49.6 milyar dolar gelir elde etti, böylelikle analistlerin 49 milyar dolarlık beklentisinin az da olsa üstüne çıkmış oldu. 10.7 milyar dolarlık kâr ile bu yılın ilk mâli çeyreğinde elde ettiği 18 milyar dolarlık kârın gerisinde kalsa da, yine de parlak bir kâr elde ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

iPhone satışları Apple’ın büyümesinin lokomotifi olmayı sürdürüyor. Şirketin operasyon gelirinin neredeyse yüzde 70’lik kısmını oluşturuyor. Apple üçüncü mali çeyrekte 47.5 milyon iPhone sattı ve geçen yılın aynı döneminde kaydedilen 35 milyonluk satışın üstüne çıktı. Halbuki analistler 49 ile 50 milyon arasında iPhone satışı bekliyordu.

Ayrıca Apple geride kalan çeyrek yılda 10.9 milyon iPad sattı. 2014’ün üçüncü mali çeyreğinde gerçekleşen iPad satışı 13.3 milyon olmuştu. Mac satışları ise yıldan yıla hafif artış gösterdi, 4.4 milyondan 4.8 milyona çıktı. Çin Apple’ın büyümesinde en büyük itici güç olmayı sürdürüyor, satışlar yıldan yıla yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi.

Apple CEO’su Tim Cook mükemmel bir çeyrek geçirdiklerini, iPhone gelirlerinin yıldan yıla yüzde 59 arttığını, Mac satışlarının güçlü seyir izlediğini, App Store’un öncülük ettiği servislerden rekor gelir elde edildiğini ve Apple Watch’un iyi bir başlangıç yaptığını dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER