Teknoloji

Android uygulamaları çocukların gizliliği için tehdit mi?

android uygulamalariYalan haberlerin yaygınlaşması ve Facebook’un kullanıcılarını gizliliğini koruma konusundaki yetersizliğinin ortaya çıkması, teknoloji dünyasında adeta bir dalga etkisi yarattı. Veri gizliliği yeniden sıcak bir gündem maddesi hâline gelirken, mercek altına alınan servislere de yenileri eklendi. Android uygulamaları da gizlilik kapasiteleri konusunda son zamanlarda daha titiz biçimde inceleniyor.

Uluslararası Bilgisayar Bilimi Enstitüsü bünyesindeki araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen bir çalışma, binlerce Android uygulamasının ABD’de yürürlükte olan Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası’nı (COPPA) ihlâl ediyor olabileceğini gösteriyor. Ancak ihlâlin olup olmadığı ve eğer varsa ihlâlden hangi tarafların sorumlu tutulabileceği hâlâ belirsizliğini koruyor.

Özel verilerin sızdırılması yeterince kötü bir durum. Ancak işin içine çocuklar girince durum daha da endişe verici hâle geliyor. Aile dostu olarak lanse edilen 5 bin 855 popüler Android uygulamasını otomatik bir araçla analiz eden araştırmacılar tarafından ulaşılan bulgular da pek etkileyici görünmüyor.

Araştırmaya konu edilen uygulamaların yüzde 5’inde kullanıcıların konumlarının ve kişi listelerinin ebeveyn onayı olmadan alındığı görülüyor. 1100 uygulamada ise hassas bilgilerin üçüncü taraflarla paylaşılmış olması dikkat çekiyor. İncelenen uygulamalardan 2 bin 281 tanesinin ise kullanıcılara özel bilgi sağlayan devamlı tanıyıcıları kullanarak Google’ın hizmet koşullarına aykırı hareket ettiği belirtildi. Uygulamaların yüzde 40’ın gerekli güvenlik önlemlerini almadan kullanıcıların kişisel bilgilerini paylaştığı sonucuna ulaşılırken, Facebook entegrasyonu sunan 1280 uygulamada 13 yaş altındaki çocukları korumak için gerekli konfigürasyonların yapılmadığı ifade edildi.

COPPA’nın çocukları koruma konusunda yetersiz olduğu düşüncesi ise araştırmada elde edilen sonuçlardan daha endişe verici görünüyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), yasayı oldukça katı biçimde ve sadece 13 yaşın altındaki çocuklara yönelik hizmet sunan çevrimiçi platformlar için uyguluyor. Ancak pek çok şirket, FTC’nin bu yaklaşımından kurtulmalarını sağlayacak bir gri alan bulmuşa benziyor.

Çocukların gizliliğini tehdit ediyor olabileceği belirtilen Android uygulamaları arasında öne çıkan ise popüler dil öğrenme uygulaması Duolingo oluyor. Duolingo ise bir açıklama yaparak hedef kitlesinin genel olduğunu ve bu nedenle COPPA’ya tabi olmadığını belirtti. Uygulamanın üçüncü taraflara gönderdiği bilgilerin ise sadece hataları ayıklama ve düzeltme amacıyla iletildiğinin altı çizildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER