Teknoloji

Android telefonlar ABD’de acil çağrılarda otomatikman konum paylaşacak

Google daha önce acil aramalarda daha iyi konum bilgisi sağlamak adına testler yapmaya başlamıştı. Şirket, ABD’deki Android telefonlar için söz konusu teknolojiyi T-Mobile ve RapidSOS işbirliğiyle sunmaya başladığını açıkladı.

Google’ın T-Mobile ve RapidSOS ile yaptığı işbirliklerinin birbirlerinden bağımsız olduğunu belirtmek gerekiyor. Şirket bu işbirlikleriyle acil durum aramalarında mümkün olduğunca fazla kişiye konum paylaşımı desteği sağlamayı amaçlıyor.

RapidSOS’un kapsama alanındaki bir Android kullancısı 911’i aradığında sistem otomatik olarak devreye girecek ve kullanıcının konumunu paylaşacak. ABD’de acil durum çağrı merkezlerine kurulan bir sistem olan RapidSOS’un kapsama alanında 100 milyondan fazla kişi bulunuyor.

T-Mobile kullanıcılarının konum bilgileri ise şirketin kendi kanalları üzerinden iletilecek. Bir T-Mobile abonesi aynı zamanda RapidSOS’un da kapsama alanındaysa acil durum çağrı merkezine iki kanaldan da bilgi aktarımı yapılacak.

Google acil durum konum paylaşımı servisini 2016’da duyurmuş, ancak servisi ABD’de faaliyete geçirmemişti. Dolayısıyla T-Mobile ve RapidSOS ile yapılan işbirliklerinin Google adına önemli bir adım olduğunu belirtmek gerekiyor. Mevcut 911 sisteminde konum bilgisi sağlamak operatörlerin sorumluluğuna bırakılmış durumda. Google kendi sisteminin daha hızlı ve daha doğru konum tespiti yaptığına ilişkin verilerini daha önce kamuoyuyla paylaşmıştı.

Apple da iOS 12 ile birlikte 911 aramalarında otomatik konum paylaşımına başlamıştı.

Acil durum aramalarında konum paylaşımı özelliği, Android 4.0 ve üstü sürümlere sahip tüm Android telefonlar tarafından kullanılabilecek. Özellikten yararlanmak için ekstra bir uygulama indirmeye veya güncelleme yapmaya gerek olmayacak.

İLGİLİ HABERLER