Teknoloji

Android RCS sayesinde daha fazla iMessage benzeri özellik kazanıyor

android rcs imessage mesajlar

Birçok iPhone kullanıcısının Android’e geçmeyi düşünmemesinin nedenlerinden biri olarak iMessage’ın olmaması gösteriliyor. Bu mavi baloncukları kaybetmek, bazı akıllı telefon sahipleri için iyi bir seçenek değil ve Android’in de bu konuda yeterli bir alternatifi yok. Ancak Google, kısaltması RCS olan Zengin İletişim Hizmetleri’ni daha fazla Android cihaza getirmeye çalışırken bu durum da hızla değişiyor gibi görünüyor.

Bu haftanın başlarında Google, yayınladığı bir blog gönderisinde, Messages by Google’ı Amerika Birleşik Devletleri’nde Android telefon kullanan her AT&T müşterisi için varsayılan mesajlaşma uygulaması yapmak için AT&T ile birlikte çalıştığını duyurdu. Amaç, RCS’nin gelişmiş özelliklerini mümkün olduğunca çok telefona getirmek.

RCS nedir?

RCS nedir diye soracak olursanız, GSM Birliği bunu “Android cihazlarda açık, tutarlı ve küresel olarak birlikte çalışabilir bir mesajlaşma hizmeti” olarak tanımlıyor. RCS’nin bazı temel özellikleri iPhone kullanıcılarına yabancı gelmeyecektir. Örneğin, RCS, kullanıcıların yazılı mesajlaşmalarında yüksek çözünürlüklü fotoğrafları ve daha kaliteli videoları paylaşmasına olanak tanıyor. Ayrıca, kullanıcıların hücresel veri veya WiFi üzerinden mesaj göndermesini sağlıyor.

RCS ile kullanıcılar, yeni bir mesajlaşma dizisi başlatmaya gerek kalmadan grup sohbetlerine katılabilir ve gruptan ayrılabilir. Belki de en önemlisi RCS, kullanıcıların bir ileti dizisine ne zaman yazdığını görmelerini sağlar. Birisi metninize yanıt verdiğinde, iMessage’da olduğu gibi, üç nokta animasyonu görünecektir.

Üç nokta animasyonu göze hoş gelen ve bilgi verici bir özellik, ancak birçok kullanıcı için RCS’nin en önemli özelliği uçtan uca şifreleme olacaktır. Google’ın geçen ay duyurduğu gibi, RCS mesajlarına erişimi olan kullanıcılar tarafından başlatılan bire bir görüşmeler şifrelenecek. Bu, telefonunuz ile mesajlaştığınız kişinin telefonu arasında dolaşırken mesajlarınızın içeriğini kimsenin okuyamamasını sağlayacaktır.

AT&T Mobility’den David Christopher Google ile iş ortaklığı hakkında, “Birçok AT&T müşterisi, arkadaşları ve ailesiyle mesajlaşırken yıllardır RCS’nin avantajlarından yararlandı” dedi. “Bu avantajları, dünyanın her yerinden başkalarıyla daha zengin sohbetlerin keyfini çıkaran müşterilerimizden daha da fazlasına ulaştırmak için Google ile yakın bir şekilde çalışmayı dört gözle bekliyoruz.”

Bu arada RCS kullanımı Türkiye’de de artıyor. Türkiye’deki mobil operatörler de RCS özelliklerini abonelerine sunmaya başladılar. Bu özelliklerden RCS destekli bir mesajlaşma uygulaması aracılığıyla yararlanmanız mümkün. Google’ın Mesajlar uygulamasını kullanabileceğiniz gibi, Huawei’nin akıllı telefonlarını kullananlar da yerleşik Mesaj uygulaması sayesinde bu protokolün sunduğum imkanlardan yararlanabiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER