Teknoloji

Android Q mobil operatörlere daha fazla güç verebilir

android q

Henüz Android Q’nun tüm detaylarını öğrenmek için zaman gelmedi, ancak ufak tefek sızıntıları geçen haftadan itibaren görmeye başladık. İlk sızıntılar sistem genelinde kullanılabilecek koyu modu ve daha iyi güvenlik seçeneklerini işaret ediyordu. 9to5Google tarafından keşfedilen, Android’in Gerrit kaynak kodu yönetiminde yayınlanan yeni kodlar ise Q’da mobil operatörlerin cihazları belirli SIM kartlara sınırlandırmasına olanak sağlayacak birtakım can sıkıcı değişiklikler olabileceğini gösteriyor.

İlk değişiklik mobil operatörlere belirli bir cihazda hangi SIM kartların çalışıp çalışmayacağı noktasında daha fazla kontrol imkanı verecek. Operatörlere has “izin verilenler” ve “izin verilmeyenler” listeleri olacak ve bunlar sanal mobil operatörler gibi unsurları engellemek için kullanılabilecek. Hatta sanal mobil operatör izin verilen ana operatörden servis alsa bile, engellemeden kurtulamayacak.

Diğer değişiklik ise çift SIM kartlı cihazlara daha fazla kısıtlama getirebilir. Mobil operatörlere ikinci SIM kart yuvasını çalışmaktan alıkoyma imkanı verilecek. Bu şekilde ilk SIM yuvasında kartı bulunan operatör izin vermedikten sonra ikinci yuvadaki kart işlemeyecek. Bu durum operatörlere müşterilerin cihazlarını nasıl kullandıkları hususunda daha fazla kontrol imkanı verecektir.

Henüz net bir yargıya varmak için erken. Android Q henüz resmiyet kazanmadı, hatta beta sürümü bile çıkmadı. Bu seçenekler Android’in final versiyonunda olsa bile, operatörlerin etkinleştirmeden önce oturup iyice düşünmeleri gerekiyor. Türkiye’de SIM kilitli telefonların satılması yasak, bu nedenle cihazları belirli operatörlere kısıtlandırma durumu söz konusu olmayacaktır. Ancak çift SIM kartlı cihazlara mobil operatörlerin sıcak bakmadığını biliyoruz. Android Q’nun sağladığı imkanlar çift hatlı telefonların kullanımını da sekteye uğratabilir.

İLGİLİ HABERLER