Teknoloji

Google Android Q’da ince ayar yapmaya devam ediyor

android q beta destekleyen cihazlar

Google’ın en yeni mobil işletim sistemi Android 10 Q, yaz mevsimi sona ermeden yayınlanacak. Hazırlıklarına devam eden internet devi, bir taraftan da sürümü geliştirmek için çalışıyor. Şirket bu çalışmalarında menüde hareketlerle gezinme özelliğine de ayrıca odaklanıyor.

Google, yeni Android sürümüyle birlikte arayüzde gezinme hareketlerinde değişikliğe gideceğinin sinyalini daha önce vermiş, hatta bu doğrultuda farklı yaklaşımları test etmeye başlamıştı. Android’in klasik geri dönüş tuşunu ekrandan kaldıran şirket, Apple’ın iPhone X ile uyguladığına benzer bir yöntemi denemişti. İnternet devi, Android’de bir önceki menüye dönüş için ekranda dıştan içe doğru kaydırma hareketini kullanmıştı.

Ancak bu yöntem; çok sayıda uygulamada bulunan, kenarlara gizlenmiş menüleri açma hareketiyle çarpışmıştı. Pek çok uygulamada bu menüleri ekrandaki hamburger menü ikonuyla açmak mümkün olsa da, telefonların büyümesi nedeniyle geliştiriciler hareketle menü açma seçeneklerini de uygulamalarına ekliyor.

İnternet devi, Android Q beta 5 ile bu yeni yaklaşımının yol açtığı sorunların çözümü için adım atıyor. Google’dan verilen bilgiye göre, yeni sürümde açılır menülere ulaşmak için ekranın yakın kenarına dokunmak ve parmağı basılı tutmak gerekiyor. Menü, ancak tamamen çekildiğinde açılıyor. Google, bu sayede ekranın iki tarafından dıştan içe doğru yapılan kaydırma hareketinin kullanıcıları geri götürmesini mümkün kılıyor.

android q

Bu değişiklik Google tarafından duyurulurken, 9to5Google sitesi de başka bir değişikliğin ipucunu veriyor. Android Q’nun sıradaki beta sürümüne erişmiş gibi görünen bir kullanıcı, “Geri Hassasiyeti” şeklinde Türkçeye çevrilebilecek yeni bir ayarı ortaya çıkardı. Kızaklı bir ölçek üzerinden ayarlanabilen bu hassasiyet sayesinde telefonun menüsünde dolaşımın bariz şekilde iyileştiği belirtiliyor.

Google, bu yeni sistemden hoşlanmayan Android Q kullanıcılarına üç tuşlu eski sisteme dönüş imkanını da sunuyor. Ancak beta sürümlerinde yapılan denemeler, şirketin hareketle gezinme özelliklerini iyileştirme konusunda ciddi bir mesai harcadığını gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER