Teknoloji

Android Q geri tuşunu kaydırma hareketiyle değiştirecek

android q
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Android 9 Pie kullanıcılarına genel olarak iyi bir deneyim sunsa da, çoklu görev sistemindeki sıkıntılar bu deneyimin değerini aşağıya çekiyor. Hareket kontrollerinin ve butonların bir arada kullanıldığı sistem, kullanıcılarda kafa karışıklığına yol açıyor. Ancak Android Q ile birlikte bu durum değişecek.

Google geliştirici konferansı I/O 2019’da en yeni Android sürümüyle kullanıcıların karşısına çıkacak yeni hareket temelli kontrol yöntemlerini tanıttı. Sanal butonlardan vazgeçen şirket, geri dönme tuşunun görevini ekranın bir kenarından diğerine kaydırma hareketine veriyor. Bu noktada Google’ın iPhone’dan ve Huawei’nin EMUI arayüzünden ilham aldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Google’ın esinlendiği Huawei’nin yaklaşımında bazı sıkıntılı noktalar bulunuyor. Bu sıkıntılı noktalar arasında öne çıkan ise sol kenardan sağ kenara doğru kaydırma hareketi yapıldığında gizli sol panel menüsünün açılması oluyor. Gmail, Google Fotoğraflar, Google Haritalar gibi Google imzalı Android uygulamalarında da ekranın sol tarafından bir kontrol paneli açıldığı için bu durum potansiyel bir sorun niteliği taşıyor.

Google kendi uygulamalarını revize edene kadar bu sorun için geçici bir çözüm geliştirmişe benziyor. Geliştiricilere tasarım talimatlarını takip etmelerini öneren internet devi, soldan sağa doğru yapılan ilk kaydırma hareketini geri hamlesi yerine menü hamlesi olarak tanımlıyor. Dolayısıyla soldan sağa doğru kaydırma hareketiyle geriye dönmek isteyenlerin hareketi iki defa yapması gerekiyor. Uygulama geliştiricilerine kendi yollarını izlemeleri için bir özgürlük tanınsa da, Google tüm geliştiricilerin tasarım talimatlarına uygun davranması konusunda kararlı görünüyor.

Google, Android Q ile kullanıcılarına arayüzde dolaşmak için yeni yollar açacak. Ancak açılacak bu yeni yollardaki engellerin temizlenmesi ve tasarımın buna uygun hâle gelmesi zaman alacağa benziyor.

İLGİLİ HABERLER