Manşetler

Android Q’dan bazı dikkat çekici ipuçları: Ekran kaydı ve 5G simgeleri

android q

Google Android Q Geliştirici Ön İzleme sürümünü çıkardığında, şaşırtıcı olan çok fazla olmayacak gib görünüyor. 9to5Google‘ın Android Q’nun sistem kullanıcı arayüzünde yaptığı araştırma sayesinde, arama devinin bu yıl içinde mobil işletim sisteminde sunmayı planladığı yenilikler hakkında fikir sahibi oluyoruz.

Aslında Android’de yıllardır dahili ekran kayıt özelliği var. Ancak bunun bir bilgisayardan ADB komutuyla başlatılması gerekiyor. Birkaç kod satırına bakıldığında, Android Q’da iOS’tekine benzeyen, sistem seviyesinde sunulan bir ekran kayıt özelliği olabilir.

Bu özellik ilk kez kullanılacağı zaman, Android ekranın kaydı ve video dosyalarının kaydı için birtakım erişim izinleri talep edecek. Bu özellik kullanımda olduğunda, bildirim tepsisinde sürekli gösterilen bir bildirim sayesinde ekran kaydını başlatmak, durdurmak veya paylaşmak mümkün olacak. Aynı zamanda ekran kaydına eşlik edecek bir ses kaydı da gerçekleştirilebilecek.

9to5Google XDA Developers’ın; Android Q’nun güvenli yüz tanıma desteği getireceğine dair haberini doğruladı. Kullanıcılar Android Pie’ın parmak izi sensörüyle etkileşim kurarak kimlik doğrulamayı veya ödemelere onay vermeyi sağlayan biyometrik diyalog özelliğini yüz tanıma için de kullanma fırsatı bulacak.

Android Pie’da Google, güç menüsü içine bir ekran görüntüsü alma kontrolü yerleştirmişti. Görünüşe göre, Android Q’da da aynı menüye kullanıcıların acil durum hatlarını aramasını sağlayacak bir acil durum kestirmesi eklenecek.

Bazı eklemeler de gizliliğe odaklanacak gibi görünüyor. Bunlardan ilki “Sensör Gizliliği” adı verilen bir hızlı ayar, bunun sayesinde telefonun bazı sensörlerini devre dışı bırakabileceksiniz. Bunun hangi amaçla kullanılacağı şu an için bilinmiyor, zaten bu seçenek de önceden açık şekilde ayarlanmamış.

Android Q, bir ya da daha fazla uygulama cihazın konumunu veya mikrofonunu kullanıyorsa, bunu öne çıkaracak. Bu, iOS’te yıllardır var olan özelliklerden bir tanesi. Arka planda neyin çalıştığı hakkında bihaber olmak yerine, arka planda hangi uygulamaların iş yaptığını görebilecek ve eğer isterseniz bunları durdurabileceksiniz.

Son olarak Android Q, 5G ve WPA3 için birtakım hazırlıklar da içeriyor. Yeni sürümde işletim sistemine 5G ve 5G+ ikonları da dahil ediliyor. WPA3’ün duyurulmasından bir yılı aşkın zaman geçtikten sonra da Android Q, bu yeni Wi-Fi standardına destek getirecek gibi görünüyor.

Bu arada System UI sunum modu, Android Q’nun versiyon numarasının 10 olacağını işaret ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER