Manşetler

Android Oreo resmen duyuruldu

android oreo

Aylar süren bekleyişin ve bir ara gördüğümüz, içinde garip bir ahtapot barındıran sürpriz yumurtanın ardından Google en sonunda Android’in yeni nesil versiyonunun adını resmi olarak açıkladı. Android O’nun resmi adı Android Oreo oldu.

Android 8.0 Oreo olarak adlandırılan yeni nesil mobil işletim sürümüyle birlikte Google, alfabenin “O” harfi için isabetli bir tatlı seçimi yapmış oldu. İngilizce’de “O” harfiyle başlayan fazla tatlı bulunmuyor. Oreo ise, birçok kişinin favorisi olan bir bisküvi çeşidi. Doğrusu, Oreo Android’e epey yakıştı.

Android 8.0’a Oreo adını vermekle Google ticari bir markayı mobil işletim sisteminin adlandırmasında ilk kez kullanmıyor. Şirket daha önce de Nestlé ve Hershey?s ile işbirliği yaparak Android 4.4’e KitKat adını vermişti.

Bu arada Google, yeni Android işletim sistemi için diktiği resmi heykeli de gösterdi. Android’i yakından takip edenler, Google’ın ABD’nin Mountain View şehrindeki yerleşkesine, her yeni sürümü temsil eden bir heykel diktiğini biliyordur.

New York şehrinde düzenlenen basın toplantısı, tam da ABD’de gerçekleşen tam güneş tutulmasına denk getirildi. “O” harfinin Güneş’i kaplayan Ay’ın gölgesine benzemesi, bunun yanı sıra Oreo bisküvinin de siyah rengi, günün anlam ve önemine epey uygun düşmüş oldu.

https://twitter.com/LiamSpradlin/status/899708415462838275

Resmi adın duyurulmasının yanı sıra, Google Android Oreo’nun Android Açık Kaynak Projesi (Open Source Project) üzerinden erişilebilir olduğunu duyurdu. Güncelleme, kablosuz bağlantı üzerinden ilk olarak Pixel ve Nexus cihazlarına ulaştırılacak. Google, Pixel, Nexus 5X ve 6P cihazlarının mobil operatör testlerine girdiğini belirtti. Yani, ABD’deki cihazlara çok yakında güncelleme ulaştırılacak. Bu arada Nexus Player ve Pixel C cihazlarına da Oreo güncellemesi gelecek.

Android Oreo ile birlikte uygulama ikonları üzerinde bildirim noktaları, görüntü içinde görüntü (PiP) modu, Android Instant App uyumluluğu ve otomatik doldurma ile şifreleri ve diğer kişisel bilgileri kolaylıkla girme gibi yenilikler geliyor. Ayrıca işletim sistemi arka planda çalışan uygulamaları kısıtlayarak cihazın pilinin hızlı şekilde tükenmesini önlüyor, çalışma ömrünü uzatıyor.

Android Oreo’nun final versiyonu da bugün itibarıyla beta programı üzerinden yayınlandı. Google’ın blogunda bu beta sürümününün destekleyen cihazlara nasıl yükleneceği anlatılıyor. Pixel veya Nexus cihazları dışında Android cihazına sahip olanlar için de bekleme süresi başlamış oldu. Herkese hayırlı olsun!

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER