Manşetler

Android M geliştirici ön izleme sürümü için ilk güncelleme hangi yenilikleri getiriyor?

android-m-kapak-100715

Google henüz resmi olarak isimlendirmediği Android M’in geliştirici ön izleme sürümü için ilk güncellemesini yayınladı. Geçen yıl başladığı uygulamayı bu yıl da devam ettiren ve büyük Android sürümünün beta niteliğindeki sürümlerini çıkıştan önce geliştiricilere dağıtan Google, yayınladığı kısıtlı güncellemelerle hem yeni işletim sistemindeki yenilikleri test etmeyi hem de geliştiricilerin uygulamalarını yeni sürüme uyumlu hâle getirmelerini sağlıyor. Google geliştiricileri ilgilendiren bazı detayları resmi olarak paylaşmayı tercih etse de, güncelleme içinde son kullanıcılar tarafından keşfedilmeyi bekleyen çeşitli gizli hazineler de bulunuyor.

İlk bakışta fazla bir şey değişmiş gibi durmuyor, özellikle sürecin kurulum tarafı aynı gibi görünüyor. Ancak uygulama menüsünü açtığınızda memnun edecek bir sürprizle karşılaşıyorsunuz. Uygulamalar harflere göre bölümlere ayrılmış. Bu tarz bir dizilimi Windows Phone 8’de görmüştük, ancak oradaki liste görünümünün hâline, Android M’de eskiden olduğu gibi ızgara görünümü kullanılmaya devam ediliyor. Ayrıca uygulama görünümünün hızlı kaydırma özelliği de bulunuyor, bu da parmağınızı sağ taraftaki kaydırma çubuğu üzerinde kaydırarak harfler arasında hızlı geçiş yapmanızı sağlıyor. Aynı işlev görünüm veya davranışı fazla değişmeyen Widget listesi altında da sunuluyor.

android-m-uygulama-menusu-100715

Gizlenmiş bir başka hazine de Google Asistan başlatıcısıyla ilgili. Google en sonunda ana ekran ve başlatıcıyı döndürmeye izin veriyor. İlginçtir ki, bu özellik varsayılan olarak ayarlanmamış, otomatik döndürme açık olsa bile işlemeyebiliyor. Google ayarlarına gidip ilgili ayarı etkinleştirmeniz gerekiyor.

Sistem kullanıcı arayüzü ayarlayıcısı da daha fazla seçenek kazanmış. Hızlı Ayarların yanı sıra bazı yeni unsurlar eklenmiş. Ayrıca en sonunda Google pil ikonu üstünde kalan pil yüzdesinin görüntülenmesini de mümkün hâle getirmiş. Aslında bu özellik çeşitli Android cihazlarında yer alıyordu, ancak Android’in ham sürümünde şimdiye kadar karşımıza çıkmamıştı.

Bir başka sürpriz de Durum çubuğu ikonlarını kapatma imkanının bulunması. En tepede yer alan, Wi-Fi ağına bağlandığınızda veya bir alarm kurulduğunda ya da Uçak modu aktif olduğunda görüntülenen ikonlardan bahsediyoruz. Bunlardan bazılarını gizlemek yararlı olabilir, ancak bazılarının da sürekli göz önünde olmasında fayda var. Her şeye rağmen Google’ın bunlar için de kontrol imkanı sunması memnun edici görünüyor.

android-m-sistem-arayuz-ayar-100715

Ayrıca Google Ayarlar içinde de bir çeşit bahar temizliği yapmış, bazı ayarların yerlerini değiştirmiş. Örneğin daha önce erişimi epey zorlu olan Bellek görünümü Pil, Uygulamalar ve Depolama gibi seçeneklerle aynı şekilde üst düzey pozisyona taşınmış. Bu da söz konusu kullanışlı işlevin daha kolay keşfedilmesini sağlayacaktır. Ayrıca sistemin bellek kullanımını gösteren yeni bir başlangıç sayfası da bulunuyor. Buna ek olarak son 3 saat ile 24 saat arasındaki kullanımı gösteren yeni bir açılabilir menü de yer alıyor.

android-m-depolama-usb-100715

Depolama ayarları da büyük bir yenilemeden geçmişe benziyor. Depolama ve USB adını taşıyan bu yeni ayar görsel tasarım değişikliklerinden daha fazlasını almışa benziyor. İlk bakışta bir USB cihazının veya harici depolama biriminin bağlı olup olmadığını görebilirsiniz. Eğer varsa, bütün depolama cihazlarının durumunu ve kullanım miktarlarını görebilirsiniz. Bunların her birine dokunduğunuzda dahili biçimde bulunan, ancak pek de göz önüne çıkarılmayan Dosya Gezgini bölümüne giriş yapıyorsunuz. Google İndirilenler kategorisini kaldırmış. Buna rağmen Diğer ve Keşfet seçeneklerini listede tutmaya devam ediyor, buradan indirilenlere de erişmek mümkün oluyor.

Bunlar Android M’in yeni ön izleme sürümünde yer alan dikkat çekici değişikliklerden bazıları. Google’ın gelen talepleri değerlendirdiği ve buna göre memnun edici değişiklikler yaptığı görülüyor. Google Android M çalışmalarının planlar dahilinde ilerlediğini söylüyor. Bu çeyrek bitmeden önce Android M’in final sürümünün yayınlanacağı tahmin ediliyor, bundan önce başka bir ön izleme sürümü güncellemesi görebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER