Teknoloji

Android 14 İçin Adobe Lightroom Mobile’da Ultra HDR desteği

adobe lightroom

Android 14’ün dağıtıma çıkmaya başlamasıyla birlikte Adobe, Lightroom mobile uygulaması için Android’de Ultra HDR görüntü düzenleme desteği ekledi. Google’ın en yeni işletim sistemi, bu yeni görüntü formatını destekliyor ve akıllı telefon fotoğraflarımızın nasıl göründüğü konusunda büyük bir değişiklik yapma potansiyeline sahip. Lightroom’da düzenleme yapabilme yeteneği, seçici akıllı telefon fotoğrafçılarına son ürün üzerinde bol miktarda kontrol sağlıyor. Ancak çoğu kişinin bu tamamlanmış ürünü kendi cihazlarında gerçekten görebilmesi biraz zaman alacak. Bir HDR görüntüyü görüntüleyebilmek için doğru ekran ve bu formatı destekleyen bir yazılıma ihtiyaç duyuluyor. Bu da şu an için çoğu kişide mevcut değil.

Ultra HDR, artık bıktığımız o kötü HDR türü değil. Bir görüntüyü ifade etmek için daha geniş bir ışık ve koyu ton aralığı kullanıyor. Bu, kendi gözlerimizle gördüğümüze daha yakındır ve bir HDR ekranında bu, “HDR” fotoğrafçılığıyla sıkça ilişkilendirdiğimiz düz gri tonlardan ziyade daha parlak beyazlar olarak karşımıza çıkar. Ultra HDR, Android telefonların HDR fotoğrafları nasıl kaydedeceği ve okuyacağı şekildedir ve dosyalar standart JPEG’tir, bu nedenle SDR veya standart dinamik aralıklı ekranlarla geriye dönük uyumludurlar.

Adobe Lightroom Mobile’ın yeni özellikleri

Android için Adobe Lightroom mobile’ın 9.0.0 sürümüyle gelen yeni HDR desteği şu anda Android 14 çalıştıran Pixel 7, 7 Pro ve 7A ile uyumlu. HDR fotoğrafları içe aktarma seçeneğini etkinleştirdikten sonra, bu tür bir görüntüyü düzenlemek için getirdiğinizde sağ üst köşede yeni bir HDR simgesi göreceksiniz. Desteklenmeyen bir cihazda görüntülüyorsanız, bu histogramın bir bölümü kırmızı olarak görünecektir. HDR düzenlemeye erişebilirseniz, her zamanki gibi ayarlamalar yapabilecek ve SDR ekranlar için bir önizlemeyi de etkinleştirebileceksiniz.

adobe lightroom mobile

HDR görüntüleri destekleyen bir uygulamada görüntüyü de gözden geçirmeniz gerekiyor. Örneğin, Instagram, bir gönderiyi yayınladığınızda bir görüntünün metaverisini kaldırır, bu nedenle sadece bir SDR görüntüsü görürsünüz. Şimdilik Adobe, Google Chrome’un desteklediği AVIF dosyaları olarak görüntüleri dışa aktarmayı öneriyor. Ancak HDR görüntü görüntüleme için çok daha geniş bir destek olana kadar en iyi deneyimin muhtemelen doğrudan kendi telefonunuzda olacağı kesin görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER