Teknoloji

Android 11 beta sürümünün yayın tarihi belli oldu

android 11 beta

Google, Android 11 beta sürümünün tanıtımı için 3 Haziran’da çevrimiçi bir etkinlik düzenleyeceğini açıkladı. Türkiye saatiyle 18:00’da başlayacak bu etkinlikte Android’in mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Dave Burke ve ürün yönetiminden sorumlu kıdemli direktör Stephanie Cuthbertson gibi yöneticiler sunum yapacak. Bu sunumların ardından soru-cevap seansı ve geliştiricilere yönelik teknik konuşmalar da gerçekleşecek. Beta sürüm de yine 3 Haziran’da dağıtıma çıkacak.

Google, yeni Android sürümlerinin tanıtımını yıllardır I/O geliştirici konferansında gerçekleştiriyordu. Ancak I/O 2020, küresel koronavirüs salgını nedeniyle önce çevrimiçi ortama taşınmış, daha sonra da tamamen iptal edilmişti.

Google şimdiden Android 11 için birkaç geliştirici ön izleme sürümünü dağıtıma çıkarmış durumda. Bu sürümler sayesinde uygulama geliştiricileri, yeni işletim sistemini daha fazla kişi tarafından kullanılmadan önce tanıma fırsatı yakalıyor.

Android 11’le birlikte kullanıcılar, uygulamalara sadece bir defaya mahsus konum, kamera ve mikrofon verilerine erişim izni verebilecek. Bu yeni seçenekle uygulama geliştiricileri, ilgili verileri sadece kullanıcılar uygulama içindeyken alabilecek. Sonraki zamanlar için geliştiricilerin yine erişim izni vermesi gerekecek.

Android 11 ile birlikte kullanıcıların rahatsız edici robot çağrıları engellemesi de kolaylaşacak. Yeni Android sürümüyle birlikte çağrı takip uygulamalarına istenmeyen çağrı engellemeleri için daha fazla şey yapabilme imkanı verilecek. Bu uygulamalar, bir kullanıcının gelen bir çağrıyı reddetme gerekçesinin kaydını tutabilecek. Eğer kullanıcı izni olursa, uygulamalar çağrının kişi listesindeki bir numaradan gelip gelmediğini de görebilecek.

Android 11 beta sürümüyle birlikte duyurulacak diğer yenilikler içinse yukarıda da belirttiğimiz gibi 3 Haziran’ı beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER