Manşetler

Android 10 final sürümü Google Pixel telefonlarına dağıtılıyor

android 10 google
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Birkaç aydır çıkan beta sürümlerinin ardından, Google Android 10’un final versiyonunu Pixel telefon kullanıcılarına resmi olarak sundu. Android’in bu versiyonunun diğer telefonlara da normalden daha hızlı geleceğine dair iyi işaretler de bulunuyor. Google, bu yıl içinde Android 10 ile çalışan veya güncellenen cihazlar sunmak için birtakım iş ortaklarıyla birlikte çalıştığını belirtiyor.

Android 10’un yenilikleri arasında en önemlisi yeni dokunmatik hareket sistemi oluyor. Bunun yanı sıra izinler ve gizlilik kontrolleri konusunda daha katı bir yaklaşım, dikkat dağıtıcı uygulamaları devre dışı bırakan yeni “Odak Modu”, daha basit bildirim kontrolleri, daha iyi entegre edilmiş aile kontrolleri ve yeni Koyu Tema da eklenenler arasında bulunuyor.

“Project Mainline” adı verilen önemli güncellemelerden bir tanesi ise ilk bakışta çoğu kullanıcının dikkatini çekmeyecektir. Bu özellik Google’a bazı kritik güvenlik yamalarını, üreticilerin veya mobil operatörlerin onları sunmasını beklemek yerine doğrudan Play Store’dan indirme fırsatı verecek. Ne var ki, Android 9 Pie’dan Android 10’a yükseltilen telefonlar bu özelliği desteklemeyecek.

Android 10’un tüm özellikleri hemen sunulmuyor. Örneğin, Odak Modu beta olarak çıktı. “Live Caption” adını taşıyan ve kullanıcılara telefonlarındaki herhangi bir ses veya videonun gerçek zamanlı alt yazılarını sunan bir özellik de bulunuyor. Ne var ki, o da bu yılın sonuna kadar çıkmayacak ve bir süreliğine sadece Pixel cihazlarına açık olacak.

Google, tüm birinci taraf uygulamaların Koyu Tema desteğine sahip olduğunu söylüyor. Ancak bunların her birisinin çıkışı Android 10’un final sürümünün dağıtımına yetişmiyor. Örneğin, Gmail için hâlâ Koyu Tema desteği üzerinde çalışılıyor ve ay sonuna kadar destek sunulmayacak.

Android 10 ile sistem gezintisi değişiyor

Android 10 ile ilgili olarak en fazla tartışılan konu ise yeni hareket tabanlı gezinti sistemi oldu. iPhone’unki gibi bir çalışma düzeneğine sahip olan bu sistem, Android 10’un beta süreci boyunca birkaç haftada bir yeniden düzenlenmişti. Artık kararlı bir hâl aldı ve değişmeyecek. Ekranın sol ve sağ kenarlarının tamamı geri gitme hareketi için kullanılabiliyor. Üç düğmeli navigasyon sistemi de seçenekler arasında yer alıyor. Böylelikle alışkanlıklarından vazgeçemeyenler de bunu seçebilecekler.

Android’in 10’uncu versiyonu aynı zamanda yeni bir dönemin de başlangıcı sayılabilir. Çünkü bu sürümün kendisine has bir tatlı adı yok. Google, Q ile başlayan bir tatlı bulamadığından değil, küresel açıdan daha da kapsayıcı olmak adına böyle bir karar aldığını kaydetmişti.

Android 10’un, mayıs ayında Google I/O etkinliğinde detayları verildiği zaman fazla dikkat çekmeyen birtakım yenilikleri de mevcut. Google, daha fazla cinsiyet odaklı emoji, belirli web siteleri için uygulama zamanlayıcıları ve işitme cihazları için ses yayını desteği gibi özellikleri de sunuyor.

Google, büyük işletim sistemi güncellemelerini genellikle birkaç gün içinde sunar. Türkiye’de Pixel telefonları resmi olarak satılmadığı için, Android 10 güncellemesinin ülkemizdeki yayılımı ilk etapta düşük seyredecektir. Yine de, bir Pixel telefon sahibiyseniz, Ayarlar > Sistem > Gelişmiş > Sistem Güncellemesi yolunu izleyerek güncelleme kontrolü yapabilirsiniz.

Diğer Android cihaz üreticileri Android 10 güncelleme takvimlerini kendileri açıklayacaklar. Güncellemenin birçok cihaza gelmesi haftaları veya ayları bulabilir.

İLGİLİ HABERLER