Manşetler

Yeni Android sürümünün resmi adı sonunda belli oldu

google android
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, Android‘in sonbaharda yayınlanacak yeni sürümünün resmi adını sonunda açıkladı. Şimdiye kadar Android Q adıyla anılan yeni sürüm, Android 10 adıyla kullanıcılarla buluşacak.

Uzun süredir alfabedeki bir harfi kullanarak Android sürümlerini geliştiren Google, bu sürümleri tamamen hazır hâle getirdiğinde de bir aynı harfle başlayan bir tatlı ismini seçiyordu. Ancak Q harfine gelinmesiyle birlikte Google tatlı isimlerini tüketmişe benziyor. Android 10’un ardından yeni sürümlerde Android 11, Android 12 gibi isimler kullanılacak. Kısacası Google’ın isimlendirme yaklaşımını daha sade ve evrensel hâle getirdiği söylenebilir.

Google’ın Android’deki değişiklikleri sadece isimlendirme politikasıyla sınırlı kalmıyor. İnternet devi, Android 10’la birlikte Android’in logosunu da değiştiriyor. Android’in küresel marka direktörü Aude Gandon, yeni logonun daha modern bir görüntüye sahip olduğuna dikkat çekiyor. Android’in yeşil robotu ise yeni dönemde de varlığını sürdürüyor. Gandon, yeşil robotun Android’i özel, eğlenceli, insan ve cana yakın kıldığını belirtiyor.

Android’in onuncu sürümüyle birlikte yeni bir isimlendirme politikasını uygulamaya koymak, mantıklı bir tercih gibi görünüyor. Öncelikle onuncu sürümün simgesel bir öneme sahip olduğunu belirtmek gerekiyor. Q harfiyle başlayan bir tatlı bulmanın zorluğu da hesaba katılınca, Google’ın tercihi daha da anlamlı hâle geliyor.

Google yöneticileri de, yeni isimlendirme politikasının daha evrensel olduğuna dikkat çekiyor. The Verge sitesine konuşan Android’in ürün yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı Sameer Samat, Android’in küresel bir marka olduğunu ve İngilizce bir tatlı ismi seçmenin bazı bölgelerde işleri zorlaştırdığını dile getirdi.

Her yeni Android sürümü için yeşil robot ve o sürüme adını veren tatlının göründüğü bir heykel inşa eden ve bunu genel merkezinin bahçesine yerleştiren Google, bu geleneği sürdürecek. Ancak bundan böyle yapılacak heykellerde Android robotuna sürüm sayıları eşlik edecek.

Android 10 öncesinde başka isimler de değerlendirilmiş

Google’ın isim konusundaki son kararı Android 10 olsa da, şirketin yöneticileri Q ile başlayan çeşitli tatlı isimlerinin de değerlendirildiğini belirtiyor. Bu isimlerin yeterince evrensel bulunmaması, Google’ın kararını etkilemişe benziyor. Ancak internet devinin çalışanları, Android sürümlerini en azından şirket içinde tatlı isimleriyle kodlamaya devam edecek gibi görünüyor. Sameer Samat, Android 11 için şirket içinde kullanacakları tatlı ismini şimdiden seçtiklerini ifade etti.

İLGİLİ HABERLER