Teknoloji

AMD Zen 2 mimarisi 16 çekirdekli 3. nesil Ryzen işlemcileri işaret ediyor

amd ryzen

amd ryzenEğer üst sınıftaki 32 çekirdekli 2. nesil AMD Ryzen Threadripper işlemcilerle birlikte CPU savaşlarının çılgınlık noktasına taşındığını düşünüyorsanız, AMD’nin gelecek nesil Zen 2 mimarisiyle birlikte çekirdek sayılarının yeniden iki katına çıkacağını duymak sizi epey şaşırtacaktır. Son dedikodular işlerin bu yöne doğru gittiğini gösteriyor.

Chiphell forumundaki bir Çinli kullanıcı, yakında çıkacak 7nm tabanlı Zen 2 mimarisinin 16 çekirdekli işlemcileri, AMD’nin gelecek nesil ana akım AM4 CPU’ları, diğer deyişle Ryzen yongaları için kural hâline getireceğini iddia ediyor. Dahası, Ryzen Threadripper olarak bilinen TR4 işlemcileri de en fazla 32 çekirdeği barındırmaya devam edecek. Buna rağmen, SP3 soketli sunucu işlemcilerinde çekirdek sayısı 64’e çıkabilir.

Öte yandan Zen 2 ile saat başına işlem değerinde de yüzde 10 ile 15 oranında bir artışın da olacağı tahmin ediliyor. Bu da oyunlar gibi, birkaç çekirdeği ve yürütme birimini bir arada kullanmanın avantajından yararlanan uygulamaların dışında kalan günlük işlerde bile performans artışının olacağı anlamına geliyor.

Tabii ki, tüm bu bilgiler Çinli bir web forumunda yayınlanan bilgilerden ibaret. Yani daha fazla resmi olmayan bilgi gün ışığına çıktıkça detaylar değişebilir.

Şu anda resmi olarak bildiğimiz şey, AMD’nin Zen 2 üzerine yoğun biçimde çalıştığı. AMD CEO’su ve Başkanı Dr. Lisa Su, 2017 dördüncü mali çeyrek finans raporuyla ilgili olarak düzenlenmiş telekonferans görüşmesinde Zen 2 tasarımının tamamlandığını duyurmuştu.

Şimdiye kadar 7nm mimarisini içeren tüm geliştirme çalışmaları sunucu platformlarına odaklanmıştı. AMD, Computex 2018’de ilk 7nm Zen 2 silikon birimini, Epyc işlemci olarak göstermişti. Bu arada Su, araştırma ve geliştirme laboratuvarlarında Zen 2’nin ticari ürünlere aktarılmasına yönelik çalışmaların da yapıldığını doğrulamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER