Teknoloji

AMD Threadripper Pro için doğrudan satın alma imkanı getiriyor

amd threadripper pro

Threadripper Pro’nun gücünü özlemini duyanlar, ancak bu güce kavuşmak için bir ThinkStation satın almak istemeyenlerin şans ayaklarına geliyor. Mart ayından itibaren AMD bu CPU’ları doğrudan tüketicilere satmaya başlayacak ve Lenovo’nun bu işlemci serisine özel erişimini sonlandıracak.

Saf Threadripper birçokları için bilgi işlem gücünün zirvesi gibi görünse de, Pro serisinin onlara ihtiyacı olanlara ciddi şekilde faydalı olacak bazı avantajları bulunuyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bellek kanalları dörtten sekize olacak şekilde iki katına çıkarıldı.
  • PCI-E veri yolları 64’ten 128’e olacak şekilde iki katına çıkarıldı.
  • Bellek kapasitesi 256 GB’tan 2 TB’a genişletildi.

Bu devasa sayıları gerçek dünya koşullarında resmedecek olursak; Threadripper Pro, genişletilmiş bellek kapasitesi sayesinde kullanıcıların daha büyük veri kümeleriyle çalışmasına olanak tanıyor. Ayrıca, tonlarca grafik veya ağ kartına ihtiyaç duyan kullanıcılar için iki kat genişleme sağlıyor.

Tabii ki, tüm bu özellikler, onları destekleyebilecek anakartlar olmadan hiçbir anlam ifade etmiyor. Sonuçta anakartta sadece 4 adet PCI-E 16x yuvası olsaydı, 128 adet PCI-E şeridinin anlamı ne olurdu ki? Bir AnandTech makalesi, CPU’ları desteklemek için gelmesi gereken üç ana karta dikkat çekiyor, ancak bireysel tüketici seviyesi anakartlarında aynı çeşitlilik ve seçeneği görme ihtimalimiz düşük görünüyor.

Henüz fiyatlandırma hakkında bir bilgi yok, ancak normal Threadripper CPU’lar tam olarak ucuz sayılmaz. Yine de, bu tür bir CPU’nun yeteneklerine ihtiyacınız varsa, muhtemelen onu kullanarak biraz para kazanacak olmalısınız (dolayısıyla “pro” takılı işlemciyi gerçekten hak ediyorsunuz). Ve bu işlemciler, Intel’in sunucu ürünlerinin dışında iş istasyonu kullanıcılarına sağlamadığı; 64 iş parçacığı ve PCI-E gen 4 gibi bazı özellikleri sunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER