Teknoloji

AMD Ryzen Z1 ve Z1 Extreme: Taşınabilir oyun PC’leri için devrim niteliğinde işlemciler

amd ryzen z1

AMD, taşınabilir oyun PC’leri için özellikle tasarlanmış 4nm işlemciler olan AMD Ryzen Z1 ve Ryzen Z1 Extreme’i resmi olarak duyurdu. Bu güçlü işlemciler, Steam Deck ve diğer taşınabilir oyun cihazlarına kıyasla önemli ölçüde daha iyi performans sunuyor.

Ryzen Z1 Extreme, AMD’nin Zen 4 CPU çekirdeklerinin 8’ini ve 16 iş parçacığı ile RDNA 3 grafik çekirdeklerinin 12’sini ve 24MB önbelleği birleştiriyor. Bu, Sony PS5’in 10.28 teraflopluk performansına oldukça yakın, tam 8.6 teraflops grafik performansı sunuyor. Bu, Steam Deck’in sunduğu 1.6 teraflopluk performanstan çok daha yüksek bir değer.

Standart Ryzen Z1 ise 6 CPU çekirdeği ve 12 iş parçacığı, 4 GPU çekirdeği ve 22MB önbelleğe sahip. Bu bile, Valve’in özel Zen 2 ve RDNA 2 “Aerith” çipine göre teorik olarak %55 daha fazla ham grafik performansı sağlamak için yeterli.

amd ryzen z1

AMD’nin iddiasına göre, Ryzen Z1 Extreme ile 720p’de düşük ayarlarda oynarken, Red Dead Redemption 2 gibi güç gerektiren oyunlarda 60fps’nin üzerine çıkabilir ve Forza Horizon 4 için bu değeri iki katına çıkarabilirsiniz. Ayrıca, AMD’nin Radeon Super Resolution özelliği ile bu oyunları 1080p’ye yükseltebilirsiniz.

Ryzen Z1 ile en talepkar oyunlarda biraz geride kalsanız bile, performans değerleri oldukça iyi. AMD kıdemli teknik pazarlama müdürü Don Woligroski, hızlı belleğin, oyunların büyük ölçüde ihtiyaç duyduğu şey olduğunu belirtiyor.

amd ryzen z1

Bu arada, bahsedilen testler Asus ROG Ally taşınabilir oyun PC’sinin ileri düzey mühendislik örneği üzerinde gerçekleştirildi. Ancak, ROG Ally’nin “Steam Deck katili” olarak adlandırılmasından önce TDP’yi göz önünde bulundurun. Woligroski, tüm bu testlerin Ally’nin “Turbo Modu”nda yapıldığını ve işlemcinin oyunlara bağlı olarak 30 watta kadar çıkabildiğini söylüyor. Steam Deck’in işlemcisi yarı güçte çalışır ve 40 watt-saatlik pil ile en talepkar oyunlarda bile genellikle iki saate kadar dayanır.

amd ryzen z1

Eğer ROG Ally, çok daha büyük bir pil ile çalışırsa veya aynı 15 watt’lık performansta başarılı bir şekilde çalışırsa, bu önemli olmayabilir. Ayrıca AMD, Z1 ve Z1 Extreme’in Radeon Chill özelliğini desteklediğini ve bu sayede kullanıcıların seçtikleri hedef kare hızlarına göre otomatik olarak enerji tasarrufu sağlayabileceğini belirtiyor. Ayrıca Ally, kendi kare hızı sınırlayıcısına da sahip. Bu nedenle, performans grafiklerini yorumlarken bunları göz önünde bulundurun.

AMD, Ryzen Z1 ve Z1 Extreme işlemcilerin geçici olarak Asus’a özel olduğunu, ancak gelecekte bu veya diğer Z serisi işlemcilerle başka ortaklar görebileceğimizi belirtiyor. Şu anda, bu işlemciler AMD’nin oyun grubu (Radeon GPU’larını işleyen) ve müşteri grubu (Ryzen işlemcileri işleyen) arasında bir ortaklıkla geliştirildi.

amd ryzen z1

Ryzen 7840U ile ilgili olarak, Z1 Extreme’e benzer bir işlemci olabilecek ve Z1’in yerine rakip butik taşınabilir oyun PC’lerinde kullanılabilir. Woligroski, “Henüz resmi olarak 7000U serisi parçalarını duyurmadık,” diyor ve Z1’in sadece gelecekteki dizüstü parçalarını yeniden adlandırmakla ilgili olmadığını ekliyor. Z1’in özelleştirilmiş güç ve gerilim eğrileri gibi diğer farklılıklara sahip olduğunu belirtiyor.

AMD’nin yaptığı açıklamaya göre Asus, 11 Mayıs’ta ROG Ally’nin fiyatlandırması ve kullanılabilirlik hakkında daha fazla bilgi duyuracak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER