Teknoloji

AMD Ryzen 7000X3D Serisi işlemcilerdeki gerilim sorunlarına çözüm getiriyor

amd ryzen 7000 x3d

Son dönemin gözde işlemcilerinden AMD Ryzen 7000X3D serisi, kullanıcıların karşılaştığı gerilim sorunları nedeniyle oldukça gündemdeydi. AMD, yeni 7000X3D serisi işlemcilerin rastgele yanmasına ve hem CPU’ya hem de anakarta zarar vermesine sebep olan gerilim sorunlarını çözdüğünü duyurdu. Şirket, AM5 soketli anakartlarda gerilim kısıtlamaları getiren bir BIOS yazılım güncellemesini iş ortaklarına dağıttı. Bu güncelleme, etkilenen işlemcilerin tasarlanmış sınırlarının ötesinde çalışmasını engellemelidir.

AMD sözcüsü Matthew Hurwitz, The Verge‘e yaptığı açıklamada, “Sorunun temel nedenini bulduk ve AM5 anakartlarında belirli güç raylarında önlem alan yeni bir [AMD Genel Kapsamlı Yazılım Mimarisi] dağıttık. Bu güncelleme, SOC gerilimini 1,3V’de sınırlandırarak işlemcinin özelliklerinin ötesinde çalışmasını engelliyor.” dedi.

AMD Ryzen kullanıcıları, sosyal medyada yanmış 7000X3D serisi işlemcilerin fotoğraflarını paylaşarak sorunu gündeme getirmişti. 7950X3D ve 7800X3D sahipleri, bu hafta başlarında sosyal medyada yanma hasarı ve bazı durumlarda görünür kabarmaları ortaya çıkaran raporlar yayınladı. İşlemci devi AMD, salı günü yaptığı resmi açıklamada raporları doğruladı ve sorunu araştırdığını bildirdi. AMD, işlemcilerin neden yanmış olduğunu teyit etmese de, manuel hız aşırtmanın sorunla ilgili olabileceği düşünülüyor.

Ryzen X3D işlemcilerde hız aşırtma özelliği zaten devre dışı bırakılmıştır, çünkü bu işlemciler 3D V-cache kullanır ve sabit kodlanmış bir gerilim sınırı gerektirir. İşlemcileri daha yüksek gerilim veya frekansta çalıştırmak, performans avantajı sağlamaz ve işlemcileri kararsız ve sıcaklık dalgalanmalarına duyarlı hale getirir. Bu nedenle, bu sınırlamanın dışına çıkmaya çalışmamak daha iyidir. Ancak bu düzeltme, kullanıcıların EXPO veya XMP profilleri kullanarak bellek hız aşırtmasını engellemeyecek ve AMD’nin Precision Boost Overdrive (PBO) teknolojisini kullanarak performansı artırmalarına da engel olmayacaktır.

AMD, çeşitli iş ortaklarının AM5 soketli anakartları için birkaç gün içinde yeni bir BIOS güncellemesi yayınlamasını beklediğini ve etkilenen CPU’ları kullanan müşterilerin, işlemcileri için en güncel yazılımı çalıştırdıklarından emin olmak adına anakart üreticisinin web sitesini kontrol etmeleri gerektiğini öneriyor.

MSI ve Asus, CPU gerilim seçeneklerini güvenli sınırlar içinde tutan BIOS güncellemeleri yayınlamış durumdalar. Yakında gelen düzeltmeye rağmen, AMD etkilenen tüm müşterilerin müşteri destek hizmetleri ile iletişime geçmelerini teşvik ediyor. Bu durumlar öncelikli olarak ele alınacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER