Teknoloji

AMD ilk Ryzen 7000 serisi işlemcilerini yanlışlıkla açık etti

amd ryzen

AMD’nin Ryzen 7000 masaüstü CPU’larının nasıl olacağı hakkında bir fikir edinmek için sonbaharı beklemeniz gerekmiyor. Şirket istemeden de olsa, kendi ipuçlarını paylaştı.

Videocardz ve Gizmodo, AMD’nin kaynak sayfasında, şimdi kaldırılmış olan ilk Ryzen 7000 işlemci modellerinin bir listesini paylaştığını belirtti. Öncelikle iki Ryzen 9 varyantı (7900X ve 7950X), bir Ryzen 7 (7700X) ve bir Ryzen 5 modeli (7600X) dahil olmak üzere üst düzey yongalara odaklanıldığı görülüyor. Henüz bir Ryzen 3 yongası yok, ancak AMD’nin geçmişte de yeni CPU serisinin piyasaya sürülmesinin ilk aşamalarında donanım tutkunlarına odaklandığını biliyoruz. Bu nedenle şaşırtıcı bir durumun olmadığını söyleyebiliriz.

Liste teknik detaylar içermiyordu. Bununla birlikte, Computex demosunda AMD, 5.5GHz saat hızına ulaşan 16 çekirdekli bir CPU göstermişti. Bu, Ryzen 9 7950X’i temsil ediyor olabilir. 7000 serisinin tamamı ise, çekirdek başına iki katı Düzey 2 önbellek, 5 GHz’in üzerinde maksimum yükseltme hızları, AI hızlandırma ve DDR5 bellek ve PCIe 5.0 gibi teknolojiler için destek sunan yeni bir Zen 4 mimarisine dayalı olacak. Geçiş yapmak için AM5 uyumlu bir anakarta ihtiyacınız olacak, ancak AMD, tek iş parçacıklı performansta yüzde 15 veya daha yüksek bir artış vadediyor.

Ryzen 7000 masaüstü serisinin ne zaman satışa çıkacağı veya ne kadara satılacağı hâlâ belli değil. AMD, Dragon Range’i 2023’e kadar dağıtıma çıkarmayacağından, üst düzey dizüstü bilgisayar CPU’ları almayı umuyorsanız daha uzun süre beklemeniz gerekecek. Yine de ortaya çıkan ipucu, Zen 4 nihayet mağazalarda görünmeye başladığında ne bekleyeceğiniz konusunda size bir fikir veriyor. AMD, ürün stratejisini yeniden tasarlamıyor, bu nedenle PC yükseltmenizi buna göre planlayabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER