Teknoloji

AMD 12nm tabanlı yeni Ryzen işlemcilerle Intel üzerindeki baskıyı artıracak

amd ryzen

AMD son birkaç yıldır Ryzen serisi işlemcilerle pazarda etkinliğini artırmak, Intel’in hakimiyetini kırmak için çalışıyor. Şirket CES 2019’da ikinci nesil Ryzen dizüstü bilgisayar işlemcilerini duyurdu. Piyasanın ilk 12nm tabanlı işlemcilerini sunarak hâlâ 14nm’de takılı hâlde bulunan Intel’in önüne geçmeyi hedefliyor.

Bu amaçla AMD; Ryzen 3, Ryzen 5 ve Ryzen 7 yongalarının yeni versiyonlarını çıkardı. Bunlar 15W U ve 35W H serileri altında tüketicilerle buluşacak. Her biri, şirketin 12nm Zen+ mimarisini temel alıyor.

Daha güçlü olan H serisinde, bir çift yeni yonga bulunuyor. Bunlardan Ryzen 7 3750H, dört çekirdek ve sekiz yürütme birimi, 2.3 GHz temel saat frekansı, 4.0 GHz’e hız aşırtma kapasitesi gibi özellikleri bünyesinde barındırıyor. Ryzen 5 3550H ise dört çekirdek, sekiz yürütme birimi, 2.1 GHz temel saat frekansı, 3.7 GHz’e kadar hız aşırtma kapasitesi gibi özelliklere sahip. Ancak Ryzen 7 3750H’nin on GPU çekirdeğine karşın sekiz adet GPU çekirdeğine sahip.

15W U serisi altında ise dört adet yonga var. Ryzen 7 3700U ve Ryzen 5 3500U, H serisi işlemcilerle hemen hemen aynı özelliklere sahip, sadece isimleri ve daha düşük güç tüketimleriyle ayrılıyor. Ayrıca bir çift Ryzen 3 yongası da var. Ryzen 3 3300U’da dört çekirdek, dört yürütme birimi, 2.1 GHz temel frekans ve 3.5 GHz hız aşırtma frekans değerleri bulunuyor. Ryzen 3 3200U ise yeni serinin 14nm tabanlı tek işlemcisi. Bu da iki çekirdek, dört yürütme birimi, 2.6 GHz temel saat frekansı ve 3.5 GHz hız aşırtma frekans kapasitesi gibi özellikleri bünyesinde barındırıyor.

Yeni Ryzen yongalarına ek olarak AMD, Chromebook’lara özel bir çift A serisi işlemci de duyurdu. A6-9220C’de iki çekirdek, iki yürütme birimi, 1.8 GHz temel saat frekansı, 2.7 GHz hız aşırtma frekansı gibi özellikler bulunuyor. A4-9120C ise iki çekirdek, iki yürütme birimi, 1.6 GHz saat frekansı ve 2.7 GHz hız aşırtma frekansı gibi özelliklere sahip. Bu iki yonga da Ryzen işlemcilerinin yanına yaklaşamayacak seviyede, daha çok Intel’in Core serisiyle karşılaştırılamayacak Pentium yongalarına benziyor. Ancak Chromebook gibi, fazla işlemci gücü gerektirmeyen cihazlar için yeterli görünüyor.

Yeni yongalar önümüzdeki aylarda dizüstü bilgisayarlarda yer almaya başlayacak. Eğer AMD bu momentumu 2019 süresince ürün serisinin genelinde gösterirse, işlemciler arenasında bu yıl epey ilginç geçecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER