Manşetler

AMD RDNA 2 mimarili ilk Radeon RX 6000M GPU’larını duyurdu

amd radeon rx 6000m

AMD, uzun zamandır beklenen, RDNA 2 mimarisine sahip Radeon RX 6000M serisi mobil GPU’larını duyurdu.

Bugünkü duyuru üç yongadan oluşuyor: RX 6800M (145W ve üzerinde yapılandırılabilir), RX 6700M (135W’a kadar) ve RX 6600M (100W’a kadar). AMD, amiral gemisi 6800M’nin dizüstü bilgisayarlar için şimdiye kadarki en hızlı AMD grafiklerini sunduğunu söylüyor. 6800M’nin modern AAA oyunlarını Nvidia’nın mobil RTX 3080’iyle karşılaştırılabilir veya daha iyi kare hızlarında çalıştıracağını iddia ediyor. Ayrıca pil üzerinde çalışıldığı hâlde oyun oynarken Nvidia’nın çipinden daha iyi performans gösterdiği iddia ediliyor.

AMD, RX 6700M’nin 1440p çözünürlükte “popüler oyunlarda” 100 fps’ye kadar çıkacağını söylüyor. 6600M, “epik 1080p oyun” için daha iyi bir seçim olacaktır. Her birinden bekleyebileceğiniz performans hakkında daha iyi fikir edinmek için önümüzdeki haftalarda çıkacak olan bu çiplerin incelemelerine göz atabilirsiniz.

[table id=40 /]

AMD Advantage da duyuruldu

Ayrıca AMD, OEM’leri AMD destekli sistemlerine belirli özellikleri dahil etmeye teşvik etmeyi ve tüketicilere AMD’nin hangi Ryzen ve Radeon destekli dizüstü bilgisayarların en iyi olduğunu düşünmesini sağlamayı amaçlayan yeni bir “tasarım çerçevesi girişimi” olan AMD Advantage’ı da duyurdu. Bu, Intel’in Evo programına benzer bir fikir gibi görünüyor, ancak sadece oyun dizüstü bilgisayarları için geçerli ve standartlar çok daha katı görünüyor. AMD Advantage dizüstü bilgisayarların aşağıdaki koşulları içermesi bekleniyor:

  • AMD Ryzen 5000 mobil işlemciler, Radeon 6000 grafikleri ve Radeon yazılımı
  • AMD’nin Smart Acess Belleği ve Smart Shift teknolojisi için destek
  • En az 300 nit parlaklığa ulaşan, sRGB gamının yüzde 100’ünü veya NTSC gamının yüzde 72’sini kaplayan, en az 144Hz yenileme hızına ve düşük gecikmeye sahip ve AMD
  • Freesync’i destekleyen bir ekran
  • En az bir NVME PCIE Express Gen 3 SSD
  • WASD tuşlarında yüzey sıcaklığını 40 santigrat derecenin altında tutma yeteneği
  • Pille 10 saatten fazla video oynatma

Kaç tane dizüstü bilgisayarın tüm bu standartları karşılayacağı belli değil. Kırk santigrat derece, klavyelerin genellikle merkezde olduğu için sıcaklığın hissedilmesine neden olur. Ancak, pille 10 saatlik video oynatmayı güvenilir bir şekilde gerçekleştiren çok fazla oyun donanımı yok ve piyasadaki en iyi oyun dizüstü bilgisayarlarının çoğunun ekranı, maksimum 300 nit parlaklığın altında. Bununla birlikte, her tür Intel Evo sertifikalı dizüstü bilgisayar da testlerdeki tüm Evo gereksinimlerini karşılamıyor, birimler ve test yöntemleri değişebiliyor.

Açıklanan ilk AMD Advantage dizüstü bilgisayarı Asus’un yeni ROG Strix G15 modeli oldu. Bu, Ryzen 9 5900Hx, Radeon RX 6800M ve 3 ms tepki süresine sahip 15 inç WQHD 165Hz ekranla yapılandırılabilir. G15 bu ay itibarıyla yurt dışında satışa sunulmaya başlanacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER