Teknoloji

AMD Radeon Boost uygun fiyatlı GPU’ların işine yarayacak

amd radeon boost

AMD’nin Radeon ürünleri için aralık ayında büyük bir sürücü güncellemesi çıkarmayı planladığını biliyorduk. Aynı zamanda resmi ışın izleme desteğinin de bunun bir parçası olacağına dair haberler vardı. Bunun doğru olup olmadığını bilmiyoruz, ancak çerçeve hızlarını artıracak, Radeon Boost adlı önemli bir güncelleme yolda gibi görünüyor. Bu, AMD’nin daha uygun fiyatlı yeni modeller çıkarmayı planladığı bir zamanda, özellikle daha az güçlü olan GPU’lar için büyük fark yaratacaktır.

AMD’nin Radeon Boost özelliği, internete sızan çeşitli pazarlama materyallerinde geçiyor. Buna göre, söz konusu özellik kullanıcıların oyunlarını daha da güçlendirecek, adından da anlaşılacağı üzere bir tür performans artırma modu gibi çalışacak.

Yukarıda da görüldüğü üzere, Radeon Software Adrenalin 2020 Edition olarak adlandırılan bir yazılım da yolda. Bunun da aralık ayı içinde gelecek büyük sürücü güncellemesinin bir parçası olacağı düşünülüyor.

AMD Radeon Boost tam olarak nedir? Açıkçası bu kadar az bilgiyle bunu söylemek kolay değil, şu an için performans artırma özelliği dışında yerine getirdiği işlevleri tam olarak bilmiyoruz.

Ne var ki, AMD 2016 yılında HiAlgo adlı bir şirketi satın almıştı. Bu şirketin HiAlgo Chill ve HiAlgo Boost olmak üzere iki büyük teknolojisi vardı. AMD’nin Radeon Chill özelliği 2016 sonlarında çıkarılmıştı. Radeon Boost da HiAlgo’nun teknolojisinin ikinci parçası olabilir ve en sonunda AMD şemsiyesi altında sunulmaya hazır hâle gelmiştir.

AMD Radeon Boost ile uyarlanabilir çözünürlük

Eğer durum buysa, HiAlgo Boost ile oyun oynarken çözünürlük dinamik şekilde ayarlanacak, diğer bir deyişle uyarlanabilir çözünürlük söz konusu olacak.

HiAlgo, bu teknolojisini “Boost engellemede ve anında oyundan grafik kartına gönderilen komutları değiştirerek performans karesini çerçeve bazında optimize eder. Hareket halindeyken ve kamera hareket ederken, Boost kare hızını artırmak için çözünürlüğü azaltır. Kamera durduğunda, tam çözünürlüğü geri yükler. Bu, zayıf grafik kartıyla bile, oyun için en uygun yanıt ve düzgünlüğü sağlar.” şeklinde açıklıyor.

Kısacası, eğer sabit durumdaysanız, örneğin güzel bir manzaraya bakıyorsanız, tam çözünürlük ve detay sunuluyor. Ancak harekete başladığınız zaman veya bir aksiyona daldığınızda, detaylarda azalmalar gözlenecek, çözünürlük azaltılarak çerçeve hızının daha akıcı şekilde tutulmasına çalışılacak.

Tabii ki, AMD’nin yeni özelliğinin HiAlgo Boost olduğundan tam olarak emin değiliz, belki aradan geçen bu kadar yıldan sonra teknolojide dikkate değer değişiklikler yapılmıştır. Ancak bu hâliyle bile söz konusu teknolojinin oldukça kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz. Her ne olursa olsun, AMD yeni grafik sürücüsüyle birlikte çerçeve hızı tarafında artış sunacak gibi görünüyor.

Tabii ki, AMD’nin bu teknolojiyi nasıl şekilde uygulayacağı da büyük önem taşıyor. Çerçeve hızını yükseltmek amacıyla görüntü kalitesinden verilecek ödünün dikkate değer olup olmadığını da göreceğiz.

AMD Radeon Boost daha çok bütçe dostu grafik kartları düşünülerek tasarlanmış gibi görünüyor. Böylelikle söz konusu GPU’lar ile daha fazla güç ve kaynak talep eden oyunları iyi şekilde oynamak mümkün olacaktır.

Aslında daha şimdiden HiAlgo Boost’un ne zaman kamera hareket etmeyi bıraktığını anladığı ya da bu süreçle ilgili herhangi bir sıkıntının olup olmayacağı gibi sorular da şimdiden dillendiriliyor. Bu gibi durumlarda keskin gözleri olanlar değişimi daha dikkatli şekilde fark edecektir, ancak genel olarak çoğu oyuncunun değişimi fark etmeyeceğini tahmin ediyoruz. Yani, bu tamamen öznel bir durum ve görsel detaylara karşı ne kadar hassas olduğunuzla ilgilidir. Genel olarak bir sıkıntı yaratmayacaktır.

AMD şu anda bütçe dostu Navi kartlarının üstüne epey düşüyor. Aynı zamanda RX 5500 ve 5500 XT GPU‘ları da yakında bekleniyor. Radeon Boost’un da aynı zamanlarda gelmesi, bu bütçe dostu seçeneklerin daha iyi performans göstermesini sağlayacaktır.

İLGİLİ HABERLER