Teknoloji

AMD gelecek nesil 7nm GPU’su Radeon VII’yi duyurdu

amd radeon vii
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

AMD yıllar boyu üst sınıf oyun grafik kartları pazarında Nvidia’nın gerisinde kaldı. Şirket bunun yerine RX 580 gibi, bütçesini gözetenlere hitap eden kartlara odaklanmayı tercih etti. Ancak CES 2019’da şirket, Nvidia RTX 2080 ile boy ölçüşebilecek seviyede bir GPU tanıttı. Radeon VII adlı bu grafik kartı, şirketin 7nm grafik yonga mimarisini kullanan ilk ürünü oluyor.

AMD Radeon VII, 7 Şubat’ta 699 dolarlık yurt dışı fiyatı ile satışta olacak. Bu fiyat, Nvidia RTX 2080’in standart versiyonuyla aynı seviyede bulunuyor.

AMD ikinci nesil Vega mimarisinin aynı güç tüketimiyle, önceki Vega grafik mimarisine göre yüzde 25 daha fazla performans sağladığının altını çiziyor. Şirket, etkinlikte Devil May Cry 5’i 4K çözünürlükte, en yüksek ayarlarda ve 60fps’nin çok üstünde kare hızlarında çalıştırdı. AMD, saniyede terabayt seviyesinde bellek bant genişliğinin olduğuna da dikkat çekiyor.

Mevcut oyunlar için AMD çok fazla örnek vermedi. Ancak Radeon RX Vega 64 ile karşılaştırıldığında; Fortnite’da yüzde 25’e varan oranda bir performans artışının olacağını, Battlefield V’te ise bunun yüzde 35’e varabileceğini kaydetti. Aynı zamanda çeşitli içerik yapım işlerinde de yüzde 27 civarında bir ilerleme olacağını da vurguladı.

Şirket satılan her bir AMD Radeon VII grafik kartı ya da bunu barındıran oyun PC’siyle birlikte Resident Evil 2 remake, Devil May Cry 5 ve The Division 2’nin ücretsiz kopyalarını vereceğini kaydetti. Alienware Area-51 Threadripper masaüstü oyun bilgisayarı, bu GPU’yu barındıran ilk ürünlerden biri olacak.

AMD Radeon VII’nin teknik özelliklerine baktığımızda; 60 işlem birimi, en fazla 1.8 GHz’de çalışan 3840 akış işlemcisi, 16 GB HBM2 bellek, 1 TB/s bellek bant genişliği ve 4096-bit bellek arayüzü gibi maddeleri görüyoruz.

AMD bu GPU’yu, yeteri kadar rekabetçi bir fiyattan yeterli miktarda satabilecek mi? GPU fiyatları piyasada arz ve talebe bağlı olarak aşağı yukarı gidip geliyor. Bu nedenle oyuncular fırsatını bulduklarında gerçekten bir tane alabiliyor. Birinci nesil Radeon RX Vega GPU’ları teknik açıdan Nvidia ile rekabet edebilecek düzeydeydi. Ancak bunları piyasada bulmak ve satın almak o kadar kolay değildi.

İLGİLİ HABERLER