Teknoloji

AMD 64 çekirdekli Ryzen Threadripper 3990X için 2020 çıkış tarihini doğruladı

amd ryzen threadripper 3990x

AMD’nin 64 işlemci çekirdeğine ve 128 yürütme birimine sahip ilk Threadripper CPU’sunu gelecek yıl içinde göreceğiz. Böylelikle ikinci nesil amiral gemisi 2990WX’teki 32 çekirdek ve 64 yürütme birimi değerlerinin iki katına çıkılmış olacak.

AMD, Ryzen Threadripper 3990X için henüz tam bir çıkış tarihi veya fiyat bilgisi açıklamadı. Ancak bu işlemcinin çok ucuza gelmesini beklememek gerekiyor. Şu anda AMD’nin var olan ilk iki üçüncü nesil Threadripper işlemcisinin fiyatı yurt dışında 1999 dolar seviyesinde bulunuyor.

Her ne kadar AMD yakında çıkacak CPU hakkında fazla bilgi vermese de, sızan bir sunum dokümanı 288 MB toplam önbelleğe ve 280W TDP değerine sahip olacağını gösteriyor. Bunun anlamı CPU’nun epey sağlam bir soğutma çözümüne ihtiyaç duyacağı, yine de TDP değerinin iki kat çekirdek sayısına rağmen AMD’nin mevcut Threadripper yongalarınınkiyle aynı olması ilginç sayılır. Bununla birlikte yakında beklenen CPU’nun saat frekansları hakkında bir bilgimiz yok. Termal performansını korumak amacıyla saat frekansının düşürülebileceğine dair söylentiler de mevcut.

64 çekirdekli CPU çoğu bireysel tüketici için kullanışlı olmayacaktır. Üstelik yüksek fiyatı da bu işlemcinin herkesin eline geçmesine engel olacaktır. Zaten AMD’nin konuyla ilgili olarak yayınladığı basın bülteninde hedef kitle olarak Hollywood yapımcılarından söz ediliyor.

AMD işlemcilerinde çekirdek sayısı hızla artıyor

Son birkaç yıldır AMD’nin ana akım masaüstü CPU’larında bile çekirdek sayısını agresif şekilde artırdığını görüyoruz. Hatta 16 çekirdekli Ryzen 9 3950X bile bu grupta yer alıyor. 64 çekirdekli işlemciler şu an için fiyatı birkaç bin dolar olan Threadripper işlemcilere özgü olmakla birlikte, AMD’nin mevcut hızı dikkate alındığında, bu yüksek çekirdek sayısı birkaç yıl içinde normal PC kullanıcılarına sunulan nispeten makul fiyatlı çözümlere de ulaşabilir.

İLGİLİ HABERLER