Teknoloji

Amazon’dan mobil uygulama mağazasıyla ilgili güncel rakamlar

amazon-appstore

Amazon’un önümüzdeki çarşamba günü ilk akıllı telefonunu tanıtması bekleniyor. Düzenlenecek olan basın toplantısının hemen öncesinde şirket uygulamalarla ilgili son durumunu paylaştı. Bir akıllı telefonun etrafında geliştirilen ekosistemi değerlendirmek için uygulama sayısı ve seçeneklerinden daha önemli birkaç kriter var ve Amazon dünyanın bunu iyice anlamasını istiyor.

Kindle Fire tabletlerin temel uygulama mağazası olan, aynı zamanda diğer çoğu Android cihazı için de Google Play Store alternatifi olarak işlev gören Amazon Appstore geçen yıl neredeyse üç kat büyüdü. Şirketin açıkladığı verilere göre mağazada toplam 240 bin uygulama ve oyun bulunuyor. Ayrıca Amazon 200’e yakın ülkede bu mağazanın faaliyet gösterdiğini kaydetti. Ne var ki, Türkiye bu ülkeler içinde yer almıyor.

Karşılaştıracak olursak, Microsoft’un Windows Phone Mağazasında geçtiğimiz aralık ayında 200 bin uygulama barajının geçildiği açıklanmıştı. Android ve iOS uygulama mağazalarıyla büyüklük ve çeşit bakımından çok önde yer aldığı için Amazon’un mağazası da doğal olarak Microsoft’unkiyle karşılaştırılıyor. Apple App Store ve Google Play’e erişen kullanıcılar her birinde 1 milyardan daha fazla uygulama ve oyuna erişebiliyor. Bu nedenle kullanıcılar bu mağazalara daha çok ilgi gösteriyor, doğal olarak geliştiricilerin de esas hedefi bu mağazalarda bulunmak ve yükselmek oluyor. Windows Phone ve Amazon Appstore ise tercih sırasında daha arkalarda yer alıyor.

Uygulama kalitesi bakımından Amazon ortalamanın üstünde bir grafik sergilemeyi başarıyor. Ayrıca kendi servisleri de tüketicilerin ihtiyaçlarını tek başına karşılamada yeterlilik gösteriyor. Filmler ve TV programları için Instant Video, fotoğrafların depolanması ve paylaşımı için Cloud Drive Photos, şarkı dinlemek için Prime Music gibi servislerle Amazon birçok açıdan mobil cihaz kullanıcılarına eksiksiz destek verebiliyor. Önümüzdeki çarşamba günü duyurulacakı akıllı telefonu satın alanlar da bu servislerden yararlanma fırsatı bulacak.

Ne var ki, Instagram, Snapchat, WhatsApp, Facebook Messenger gibi popüler uygulamalardan yararlanıp yararlanmayacakları belli değil, çünkü bu uygulamalar Kindle Fire tabletler için sunulmuyor. Ancak bu uygulamaların hiçbirisinin tabletlere özel olmadığını göz önünde bulundurursak, Amazon’un akıllı telefonu çıktığında her birinin bu akıllı telefon için Appstore’da yer alması çok da uzak bir fikir gibi görünmüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER