Teknoloji

Amazon’dan Web Services kesintisiyle ilgili detaylı bir açıklama var

amazon web services
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Amazon Web Services (AWS), geçtiğimiz hafta içinde kendi hizmetlerinin yanı sıra AWS’yi kullanan üçüncü taraf web siteleri ve çevrimiçi platformlarda erişim problemlerine neden olan kesintiye neyin sebep olduğuna dair bir açıklama yaptı.

AWS web sitesinde yayınlanan bir yazıda şirket, ABD’nin Kuzey Virjinya bölgesinde yerel saatle 10.30 (TSİ 18.30) civarında başlayan kesintiye otomatik bir sürecin neden olduğunu belirtiyor.

Amazon’un raporunda, “Ana AWS ağında barındırılan AWS hizmetlerinden birinin kapasitesini ölçeklendirmeye yönelik otomatik bir etkinlik, dahili ağ içindeki çok sayıda istemciden beklenmeyen bir davranışı tetikledi.” ifadesi yer alıyor. “Bu, dahili ağ ile ana AWS ağı arasındaki ağ cihazlarını bunaltan ve bu ağlar arasındaki iletişimde gecikmelere neden olan büyük bir bağlantı etkinliği dalgalanmasına yol açtı.”

Rapora göre, bu sorun Amazon’un sistemde tam olarak neyin yanlış gittiğini görme yeteneğini bile etkiledi. Şirketin operasyon ekibinin, genellikle güvendikleri gerçek zamanlı izleme sistemini ve dahili kontrolleri kullanmasını engelledi ve kesintinin düzeltilmesinin neden bu kadar uzun sürdüğünü açıkladı. Amazon, başlatılan hizmetin yerel saatle 16.34’e kadar gelişmeye başlamadığını ve sorunun 17.22’de tamamen çözüldüğünü dile getiriyor.

Amazon’un Destek İletişim Merkezi de AWS ağı üzerinde çalıştığından, müşteriler kesinti sırasında yedi saat boyunca destek yazışmaları oluşturamadı. Platformun durum güncellemeleri sağlamak için kullandığı Amazon’un Hizmet Sağlığı kontrol paneli de etkilendi ve bu da Amazon’un sorunun varlığını kabul ettiğini haber vermesinde de gecikmeye neden oldu. Şirket, kesintilere verdiği yanıtı iyileştirmenin bir yolu üzerinde çalıştığını ve bir kesinti olması durumunda müşterilerin güncellemeleri zamanında almasına yardımcı olacak Hizmet Sağlığı Panosu’nun yenilenmiş bir sürümünü yayınlamayı planladığını söylüyor.

7 Aralık Salı günü yaşanmış olan kesinti özellikle ABD’de popüler olan Venmo, Tinder, Disney Plus ve hatta Roomba gibi hizmetleri devre dışı bırakmanın yanı sıra bazı Amazon teslimatlarını da askıya aldı. Amazon, son büyük kesintisini geçen yıl bu zamanlarda yaşamıştı ve birçok site ve uygulamanın saatlerce kapalı kalmasına neden olmuştu.

İLGİLİ HABERLER