Teknoloji

Amazon yapay zekâ destekli alışveriş asistanı Rufus’u duyurdu

amazon rufus

Amazon Rufus adını taşıyan ve üretken yapay zekâ ile çalışan yeni alışveriş asistanını duyurdu. Amazon’un ürün katalogu, müşteri yorumları, topluluk soru-cevapları ve “web’deki bilgiler” ile eğitilen sohbet robotu, şimdilik sadece sınırlı sayıda Amazon müşterisi tarafından kullanılabiliyor. Ancak önümüzdeki haftalarda daha fazla kişi Rufus’tan yardım alabilecek.

Şirket, asistanı müşterilerin tüm alışveriş ihtiyaçları için tek adres olarak tanımlıyor. Rufus, “Koşu ayakkabısı alırken nelere dikkat edilmeli?” gibi sorulara yanıt verebiliyor. Buna ek olarak, “Arazi koşu ayakkabıları ile yol koşu ayakkabıları arasındaki farklar nelerdir?” gibi soruları da cevaplayabiliyor. “Bunlar dayanıklı mı” tarzındaki takip soruları da Rufus ile yanıt bulabiliyor.

Amazon müşterilerinin Rufus’tan ürün kategorileri için genel tavsiyeler isteyebileceğini belirtiyor. Buna ek olarak, belirli aktivitelere dayalı ürünler hakkında fikir almak için bağlamsal tavsiyeler de Rufus tarafından sağlanabiliyor. Özel zevkleri olan kişiler için hediye önerileri sunmak veya tatil alışverişine yardımcı olmak da Rufus’un yetenekleri arasında yer alıyor.

Amazon Rufus görüntülenen ürünle ilgili detaylı soruları cevaplayabiliyor

Rufus ayrıca görüntülenen ürüne ilgili daha detaylı sorulara yanıt verebiliyor. Örneğin, bir ceketin makinede yıkamaya uygun olup olmadığı Rufus’a sorulabiliyor.

Amazon Rufus için ilk etapta küçük bir kullanıcı grubuyla beta testi yapacak. Dijital asistan daha sonrasında ABD’deki tüm kullanıcılara açılacak. Amazon’un Rufus’u başka bölge ve dillere ne zaman açacağı konusunda ise şimdilik bilgi verilmedi.

İLGİLİ HABERLER