Teknoloji

Amazon iRobot’u satın almaktan vazgeçti

amazon irobot roomba i7 inceleme

Amazon ile iRobot 2022’nin ağustos ayında 1.4 milyar dolar karşılığında bir satın alma anlaşması imzalamıştı. Roomba robot süpürgelerin yapımcısını Amazon bünyesine katacak olan anlaşma, anında düzenleyici kurumlar tarafından mercek altına alınmış ve özellikle Avrupa Birliği titiz bir inceleme süreci başlatmıştı. AB, geçtiğimiz kasım ayında bu satın almanın rekabete zarar verebileceğine dair endişelerini paylaşmıştı. Taraflar, anlaşmanın rafa kaldırıldığını duyurdu.

Anlaşmanın iptal edilmesinin ardından iRobot’ta geniş ölçekli bir işten çıkarmaya gidileceği açıklandı. iRobot’tan verilen bilgiye göre, yaklaşık 350 çalışanla yollar ayrılacak. Bu da şirketin iş gücünün yüzde 31’ine tekabül ediyor. iRobot’un CEO’luğunu ve başkanlığını yürüten kurucu Colin Angle da görevlerinden ayrıldı.

Anlaşmanın iptalinin duyurulduğu açıklamada Avrupa Birliği’nden bahsedilmese de, veto ihtimalinin kararda etkili olduğu söyleniyor. Bu veto anlaşmayı hemen rafa kaldıracak olmasa da, tarafların istenen tavizleri vermek yerine bu yöntemi tercih ettiği anlaşılıyor. ABD’de Federal Ticaret Komisyonu da anlaşmayı incelese de, Avrupa Birliği kadar titiz bir süreç yürütmemişti.

Amazon tarafından yapılan açıklamada, düzenleyici kurumlar “yenilik” konusunda tutucu davranmaları nedeniyle eleştirildi. Şirketin kıdemli başkan yardımcısı ve baş hukuk müşaviri David Zapolsky’nin imzasıyla yayınlanan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Bu sonuçla tüketiciler, hayatlarını daha kolay ve daha keyifli hale getireceğinden emin olduğumuz daha hızlı inovasyon ve daha rekabetçi fiyatlardan mahrum kalacak. Bunun gibi birleşme ve satın almalar, iRobot gibi şirketlerin küresel pazarda, özellikle de robot teknolojisi gibi hızlı hareket eden teknoloji segmentlerinde aynı düzenleyici gerekliliklere tabi olmayan ülkelerdeki şirketlere karşı daha iyi rekabet etmesine yardımcı oluyor.”

iRobot tarafından eski CEO Colin Angle’ın imzasıyla yapılan açıklama ise şu şekilde: “Amazon ile olan anlaşmanın feshedilmesi hayal kırıklığı yaratıyor ancak iRobot artık hayatı daha iyi hale getiren ve dünya çapındaki müşterilerimizin sevdiği düşünceli robotlar ve akıllı ev yenilikleri üretmeye devam etme odağı ve kararlılığıyla geleceğe dönüyor.”

Amazon iRobot’a 94 milyon dolar ödeyecek

Avrupa Komisyonu bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, Amazon’u anlaşmanın tehdit altında olduğu konusunda uyarmıştı. Reuters’in haberine göre, taraflar Avrupa Birliği’nin endişelerini giderecek düzenlemeleri yapmayı kabul etmedi. Satışın iptal edilmesi nedeniyle Amazon iRobot’a 94 milyon dolar tazminat ödeyecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER