Teknoloji

Alphabet Wing drone ile yemek sevkiyatı yapmaya başlıyor

alphabet wing

Alphabet Wing bünyesinde yürüttüğü drone odaklı çalışmalarda yeni bir dönemi başlatmaya hazırlanıyor. Şirket, önümüzdeki aydan itibaren Finlandiya‘nın başkenti Helsinki’de drone’larla teslimat gerçekleştirecek. Pilot program için şehrin Vuosaari bölgesi seçilirken, bu bölgenin seçiminde üç tarafının sularla çevrili ve nüfusunun yoğun olmasının önemli bir rol oynadığı belirtildi.

Wing, Helsinki’yle ilgili planlarını geçtiğimiz kış açıklamıştı. İlk test sevkiyatı ise geçtiğimiz hafta gerçekleştirilmişti. Vuosaari bölgesinde yaşayanlar iki kişilik lazanya, sezar salata, patlamış mısır gibi yiyecekleri sipariş edebilecek. Hizmetten yararlananlar, Cafe Monami gibi popüler restoranlardan da yemek siparişi verebilecek. Wing’den verilen bilgiye göre, teslimatın 10 dakika içinde tamamlanması öngörülüyor.

Helsinki’de 2025 itibarıyla şehir trafiğinden otomobillerin çekilmesi planlanıyor. Bunun için toplu taşıma ağının daha güçlü ve uygun fiyatlı hâle getirilmesi amaçlanıyor. Drone’ların kullanımının da küçük alışverişler için kişisel araç kullanımının azalmasında önemli bir rol oynayacağı düşünülüyor. Kurye maliyetinin de standart kurye maliyetine kıyasla daha az olacağı söyleniyor.

Şehirlerin üzerinde yüzlerce drone’un uçmasının çok pratik bir şey olmadığı söylenebilir. Ancak drone’ların özellikle ücra bölgelerde yaşayanların acil sıkıntılarına hızlı çözüm sağlayacağını görmek de çok zor değil. Helsinki’de drone ile sevkiyata başlamadan önce yerel halkın da nabzını tutan Alphabet Wing yetkilileri, teslimatı yapılacak ürünlerin de yerel halktan gelen geri bildirimlerle belirlendiğini ifade etti.

İLGİLİ HABERLER