Manşetler

Alphabet tekel ve gizlilik kaygılarına rağmen kazanmaya devam ediyor

Alphabet piyasa değeri

Google‘ın çatı şirketi Alphabet, bir önceki çeyreğe ait finans sonuçlarını açıklayan şirketler arasına katıldı. Yayınlanan rapora göre, Alphabet‘in yılın üçüncü çeyreğindeki toplam geliri 33.7 milyar dolar oldu. Bu da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında bir artış anlamına geliyor.

Söz konusu oran hatırı sayılır olsa da, Wall Street analistlerinin beklentilerini karşılamaya yetmedi. Analistler şirketin 34 milyar dolar sınırına daha yakın bir rakam açıklamasını bekliyordu. Beklentilerin karşılanamaması, Alphabet’in hisselerinde düşüşü de beraberinde getirdi.

Alphabet’in çatısı altındaki en büyük yapılanma olan Google’ın en büyük gelir kaynağı, çevrimiçi reklamlar. Google’ın 28.95 milyar dolarlık reklam geliri, Alphabet’in üçüncü çeyrek gelirinde aslan payını oluşturuyor. Ancak bu sonuçta da Wall Street’i endişelendiren bir unsur bulunuyor. Google’ın reklamlarının gösterimi için reklam ağlarına ödeme yapması gerekiyor. Wall Street analistleri de şirketin ödediği miktarın her gün artmasından dolayı endişe duyuyor.

Şu an için söz konusu meblağlar yatay bir seyir izliyor. Reklam geliri içinde ödenen komisyonların payı da henüz değişmiş değil. Alphabet’in geride kalan çeyrekte trafik satın alma ücretleri için bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 1 milyar dolar daha fazla ödedi. Bu artışa rağmen, toplam reklam geliri içinde trafik satın alma ücretlerine ödenen paranın oranı yüzde 23’te kaldı.

Alphabet donanım satışları, Google Play ve bulut servislerinden elde edilen gelirleri “Google’ın diğer gelirleri” başlığı altında topluyor. Faaliyet sahası çok geniş olan bir birim için bu tanımın oldukça belirsiz olduğu rahatlıkla söylenebilir. Alphabet bu alanda da büyümeyi başarsa da, hangi ürün ve servislerin büyümeyi sağladığı konusunda bilgi vermedi. Yeni Pixel telefonların, tabletin ve akıllı ekranın tanıtıldığını göz önüne alınca Google’ın önünde yılın son çeyreği için sağlıklı bir büyüme sahasının olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Alphabet’in acayip girişimlerinin toplandığı “Diğer İşler” birimi, geçtiğimiz çeyrekte 146 milyon dolar gelir elde etti. Şirketin CFO’su Ruth Porat, bu gelirin en büyük kaynağının Google Fiber ve Google’ın yaşam bilimleri birimi Verily olduğunu dile getirdi. Birimin operasyon zararı ise 727 milyon avro olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde söz konusu miktar, 650 milyon dolar seviyesindeydi.

Alphabet için yılın üçüncü çeyreği kolay geçmedi

Wall Street çevreleri sonuçlardan fazla memnun etmese de, Google ve dolayısıyla Alphabet için yılın üçüncü çeyreği pek kolay geçmemişti. Avrupa Birliği tarafından rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle cezaya çarptırılan şirket, Google+‘ta yaşanan güvenlik açığı nedeniyle de eleştiri oklarına hedef olmuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER