BilimManşetler

Alper Gezeravcı’nın da içinde olduğu Axiom-3 ekibi Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştı

alper gezeravcı uluslararası uzay istasyonu

Axiom Space tarafından gerçekleştirilen ve tamamı, aralarında uzaya çıkan ilk Türk olan Alper Gezeravcı’nın da bulunduğu Avrupalı astronotlardan oluşan ilk ticari uzay görevi Axiom-3, ABD’nin Florida eyaletindeki NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’nden Falcon 9 roketi ile 19 Ocak Cuma gecesi fırlatıldıktan sonra, 20 Ocak Cumartesi TSİ 15.13’te Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) başarıyla kenetlendi.

SpaceX tarafından geliştirilen Dragon uzay aracı, deneyimli astronot Michael López-Alegría komutasında, İtalyan Hava Kuvvetleri’nden pilot Walter Villadei, Türkiye’den Misyon Uzmanı Alper Gezeravcı ve İsveçli Marcus Wandt ile Avrupa Uzay Ajansı’ndan bir misyon uzmanı olmak üzere dört özel astronotu taşıyordu. Dört mürettebat üyesi, şimdiden ISS’nin mevcut Ekspedisyon 70 ekibi tarafından karşılandılar ve uzay istasyonuna giriş yaptılar.

Cuma gecesindeki fırlatma, tamamı Avrupalı astronotlardan oluşan bir ticari ekibin ISS’ye fırlatılışını işaret etmesi bakımından ilkti. Avrupa Uzay Ajansı, uçuş sağlayıcısı Axiom Space ile yapılan bir anlaşma kapsamında ilk kez bir astronotunu ticari bir uçuşla göndermiş oldu.

Axiom-3 görev ekibi uzay deneyleri için hazır

Bu tarihi görevdeki dört astronot, iki hafta boyunca istasyonda kalarak mikro yerçekimi deneyleri gerçekleştirecekler ve NASA, ESA, Rus Uzay Ajansı Roscosmos ve Japon Uzay Ajansı JAXA’dan mevcut ISS mürettebatıyla iş birliği içinde çalışacaklar. Şu anda Ekspedisyon 70’in yedi üyesi bulunuyor ve bu, istasyonda bulunan kişi sayısını 11’e çıkartıyor.

Axiom Space’e göre, Axiom-3 mürettebatı, yörüngede bulundukları süre içinde 30’dan fazla farklı deney gerçekleştirecek ve mürettebatın topladığı veriler, uzay uçuşunun insan fizyolojisi üzerindeki etkilerini incelemek için de kullanılacak. Araştırmalar, İtalya, Türkiye, İsveç ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından gelen deneyleri içeriyor.

Mum ışığına benzeyen bir yörünge şafağının ardından ISS’ye kenetlenmiş haldeki SpaceX Dragon Freedom uzay aracı, dört Axiom Görev 3 astronotunu taşıyor. Axiom-3 astronotları, 3 Şubat’ta uzay istasyonundan ayrılarak, onları oraya getiren aynı Dragon uzay aracıyla Dünya’ya geri dönüş yapacaklar. Dragon’un Florida kıyılarına suya iniş yapması bekleniyor.

Gelecek ay, mevcut Ekspedisyon 70 ekibinin dört üyesi de Dünya’ya dönüş yapacak. Crew-7’nin astronotları Jasmin Moghbeli, Andreas Mogensen, Satoshi Furukawa ve Konstantin Borisov, 13 Şubat’ta uzay istasyonundan ayrılacaklar. Onların yerine, Crew-8’in dört astronotu, Şubat sonunda uzay istasyonuna fırlatılacak.

Astronotların organik bir ekip ruhu içinde, uzay istasyonunun sıfır yer çekimi koşullarında bilimsel araştırma ve deneyler yapacak oluşları, hem bilim dünyası için hem de insanlığın uzaydaki geleceği adına büyük bir önem taşıyor. Yapacakları deneyler sayesinde, uzayın insan sağlığı üzerindeki etkileri daha net anlaşılacak ve bu, uzun süreli uzay görevlerinin güvenliğinin artırılmasına katkı sağlayacak.

Bu tarihi anın, aynı zamanda uluslararası iş birliğinin ve barış içindeki uzay keşfinin bir simgesi olduğu söylenebilir. Axiom-3 görevi, farklı ülkelerden gelen astronotların bir araya gelerek ortak hedefler uğruna çalışmasının güzel bir örneği olarak kayıtlara geçti.

Axiom Space’in planlarına göre, Axiom-3 astronotlarının ISS’ye yapacakları katkı, şirketin uzaydaki özel sektör varlığını ve ticari uzay istasyonu inşa etme hedefine yönelik çalışmalarını pekiştirecek. Axiom Space, özel sektör tarafından inşa edilecek ilk uzay istasyonunu yaratma yolunda emin adımlarla ilerliyor ve bu görev, uzay keşfinin geleceği açısından olumlu sinyaller veriyor.

Axiom-3 misyonuna katılan astronotlar arasında Türkiye’den Alper Gezeravcı’nın bulunması, Türk uzay programı için de bir ilki temsil ediyor ve bu, ülkenin uzayda daha aktif bir rol üstlenme hedefini göstermesi açısından büyük bir adım.

Özetle, Axiom-3 görevi, uzay çalışmalarının sadece ulusal ajansların işi olmadığını, özel sektörün ve uluslararası iş birliğinin de önemli katkılar sağlayabileceğini bir kez daha kanıtladı. Astronotlar tarafından gerçekleştirilecek deneyler ve araştırmalar, insanlığın uzaydaki geleceğine ışık tutacak ve gelecek nesillere uzay keşiflerinin kapısını daha da aralayacak nitelikte olacak. Uzay istasyonundaki bu entegre ve çok uluslu çalışma ortamı, sınır tanımayan bilimsel gelişmenin yanı sıra, küresel iş birliği ve anlayışın en güzel örneklerinden birini teşkil ediyor. Axiom-3 görevinin başarısı, önümüzdeki yıllarda daha birçok uluslararası ve ticari uzay seferinin önünü açacak ve uzay keşfinin yeni ufuklara yelken açmasına olanak verecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER