Teknoloji

Almanya ve Fransa ABD’nin elinin uzanmayacağı bir internet ağı için çalışıyor

Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) veri toplama faaliyetlerinin kapsamı hakkında çıkan yeni gerçekler diğer ülkelerin de güvenlik mekanizmalarını sıkılaştırmaya ve vatandaşlarının verilerinin gizliliğini koruma noktasında yeni önlemler almaya itiyor.

angela-merkel-almanya-170214

Almanya bir süredir internet trafiğini ve e-posta mesajlarını ülke içinde gizli tutma fikrini bir süredir tartışıyordu ve şimdi Fransa ile birlikte Avrupa çapında bir ağ kurup ABD’nin verilere el sürmesinin önüne geçmeye hazırlanıyor. Reuters tarafından verilen habere göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel internet trafiğini ABD’den uzak tutacak Avrupalı iletişim ağının kurulumunu Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile bu hafta içinde gerçekleştireceği görüşmede tartışmayı planlıyor.

NSA’nın Merkel’in cep telefonu üzerinden iletişim trafiğini on yıldan fazla süredir takip ettiğinin ortaya çıkmasının ardından Almanya’nın endişeleri artmış ve ülke ABD’nin hareket alanını kısıtlamak için çeşitli çözümler düşünmeye başlamıştı. Merkel’in diğer ülkeleri de bu gizlilik hamlesinde harekete geçirmeyi planladığı anlaşılıyor. Merkel, Avrupalı sağlayıcılarla vatandaşlarına güvenlik sağlamaları konusunda görüşmeler yapacaklarını, böylelikle birisinin e-posta veya diğer bilgileri Atlantik’in öteki kıyısına gönderemeyeceğini kaydetti. Ayrıca bunun yerine Avrupa içinde bir iletişim ağı da kurabileceklerini sözlerine ekledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’nin kabinesi de Almanya ile birlikte çalışma noktasına istekli görünüyor. Fransa, Almanya ile birlikte çalıştığını doğruladı ve genel olarak Almanya’nın fikirleriyle örtüştüğünü dile getirdi. Almanya’nın internet trafiğini emniyet altına almaya yönelik çalışmalarına ek olarak ABD ile de “casusluk yapmama” anlaşmasına varmaya çalıştığı da belirtiliyor. Ancak bu çalışmalar henüz başarıyla sonuçlanmış değil.

ABD’nin izleme ve dinleme faaliyetlerine karşı adım atan tek ülke Almanya değil. Brezilya da internet trafiğini ABD’den uzak tutmak istiyor. Ancak ülke sınırlarına benzer sınırların internet erişimine de getirilmesine yönelik çalışmaları internetin sınırların olmadığı bir ortam olduğuna yönelik tezi savunanlardan itirazlar da geliyor.

İlgili >> Reuters

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER