Teknoloji

Almanya Facebook’tan takma isim kullanımına izin vermesini istiyor

facebook iphone
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook-iphone-6-teknoblog-080715

Facebook’un kullanıcılarını gerçek isim kullanmaya zorlamaya yönelik politikası, son zamanlarda gizlilik savunucularının ve kendilerini dışlanmış hisseden LGBT üyelerinin yoğun tepkisini çekmişti. Ancak Almanya’daki bir gizlilik kuruluşu, Facebook’un ülkede bu politikayı sürdürmesinin mümkün olmadığını belirtti ve Facebook’un ülkede takma isim kullanımına izin vermesi gerektiği yönünde bir karar aldı. Hamburg merkezli kuruluş, Facebook’un gerçek isim politikasının Alman yasalarının ihlâl ettiğinin altını çizdi.

Kuruluş tarafından alınan kararda, Facebook’un insanlardan habersiz olarak isimlerini değiştiremeyeceği ve doğrulama yapmak adına fotoğraflı bir kimlik talep edemeyeceği de belirtildi. Söz konusu kararın Facebook’ta takma isimle yer almak isteyen bir kadının şikayetinin ardından alındığı açıklandı.

Facebook, Avrupa operasyonlarını İrlanda üzerinden yürüttüğü için sadece bu ülkenin gizlilik yasalarına uyması gerektiği iddiasıyla kendisini savunurken, Alman gizlilik kuruluşu sosyal paylaşım sitesinin ülkede ekonomik faaliyetler yürüttüğünü ve oyunu Almanya’nın kurallarına göre oynaması gerektiğini vurguladı.

Facebook’un isim politikası Avrupa’da uzun süredir eleştirilere maruz kalıyor. Son birkaç yıldır kendisini çeşitli Avrupa Birliği ülkelerinde savunmak durumunda kalan sosyal paylaşım sitesi, Almanya’da alınan karardan dolayı duyduğu memnuniyetsizliği paylaştı. Facebook, gerçek isim politikasının kullanıcıların güvenliği için yürüttüğünü belirtmeyi ihmal etmedi.

İLGİLİ HABERLER