Ulaşım

Almanya 100 kilometre uzunluğunda bir bisiklet otoyolu inşa etmeyi planlıyor

almanya bisiklet otoyolu

Hız sınırının olmadığı otoyollarıyla hız meraklıları için adeta bir cennet olan Almanya, aynı modeli bisikletlere de uygulamaya hazırlanıyor. AFP’de yer alan habere göre, ülke uzunluğu 100 kilometreyi bulacak bisiklet otoyolunun ilk 5 kilometrelik bölümünü açtı.

Almanya bisiklet otoyolu ile ülkenin batısında yer alan ve aralarında Duisburg, Bochum ve Hamm’ın da bulunduğu 10 şehri birbirine bağlamayı amaçlıyor. Aynı zamanda dört üniversite söz konusu bisiklet otoyolunun rotası üzerinde yer alıyor. Yerel gelişim ajansı RVR’ye göre, bu bisiklet otoyolu her gün 2 milyonu aşkın kişiye ulaşım imkanı sağlayacak. Böylelikle yollara çıkan araba sayısında 50 binlik bir düşüş kaydedilmesi planlanıyor.

Peki Almanya’nın bisikletlere özel otoyolu neden “süper” olarak niteleniyor? Ayrı şeritler, düz zemin ve bisikletlere sürekli geçiş üstünlüğünün tanınması; projenin sokaklarda gördüğümüz tek şeritli bisiklet yollarından ayrı bir yerde durmasını sağlıyor. Bisiklet sürücüleri, bu yol sayesinde 100 kilometreyi herhangi bir engelle karşılaşmadan kat edebilecek.

Ancak bu tarz yatırımların büyük çoğunluğunda olduğu gibi, bisiklet otoyolu projesinde de gerekli finansmanın nasıl sağlanacağı sorusu akılları kurcalıyor. AFP’nin haberine göre, otoyolun 5 kilometrelik bölümünün maliyeti Avrupa Birliği, RVR ve Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Hükümeti tarafından karşılandı. 100 kilometrelik projenin toplam maliyetinin 180 milyon avroyu bulması öngörülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER