Teknoloji

Alibaba yeniden yapılanma kapsamında altı parçaya ayrılıyor

alibaba
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Alibaba Group yeniden yapılanma çerçevesinde altı ayrı birime ayrılmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili olarak şirket tarafından Reuters’a yapılan açıklamada, bu bağımsız yapıların kendileri için fon arayacağı ve borsaya açılacağı belirtildi. Çin bir süre önce özel girişimler üstündeki kurallarını kısmen gevşetmişti.

Yeniden yapılanma çerçevesinde şirket altı ayrı organizasyona ayrılacak. Bu organizasyonlar şu şekilde sıralanıyor: Bulut Zekâ Grubu (Bulut Çözümleri), Taobao Tmall Ticaret Grubu (lokal çevrimiçi ticaret servisleri), Lokal Hizmetler Grubu (Teslimat Servisleri), Cainiao Akıllı Lojistik Grubu (Lojistik), Küresel Dijital Ticaret Grubu (AliExpress), Dijital Medya ve Eğlence Grubu (oyun, film ve web servisleri).

Şirketin kurucusu Jack Ma’nın uzun bir aradan sonra Çin’e döndüğü kısa süre önce açıklanmıştı. Ma’nın dönüşü de Pekin yönetiminin özel girişimlere karşı olan tutumundaki yumuşamanın bir göstergesi olarak değerlendirilmişti. Alibaba son iki yıldır Çin’de düzenleyici kurumların yoğun baskısı altındaydı.

Alibaba yeniden yapılanmayla daha çevik hâle gelmeyi hedefliyor

Konuyla ilgili olarak şirket çalışanlarına CEO Daniel Zhang’in imzasıyla gönderilen açıklamada; yeniden yapılanma ile organizasyonun daha çevik hâle gelmesinin, karar mekanizmaları arasındaki bağlantıların kısaltılmasının ve şirketin daha hızlı yanıt verebilmesinin hedeflendiği belirtildi. Zhang, holding şirketi yönetim modeli kapsamında grup CEO’su ve başkanı olmaya devam edecek.

Bu altı iş kolunun hepsinin ayrı bir CEO’su ve yönetim kurulu olacak. Böylelikle çatı şirketi dışında sermaye artırımı da mümkün hâle gelecek. Sadece Taobao Tmall Ticaret Grubu’nun tamamı Alibaba Group kontrolünde kalacak.

İLGİLİ HABERLER