İncelemelerManşetler

Alcatel A3 İncelemesi

Alcatel cep telefonu pazarının öncü markaları arasında yer alıyor. 2000’li yıllarda adı pek duyulmayan Alcatel, TCL Communications’ın kanatları altında yeniden mobil cihaz sahnesinde yerini almıştı. Giriş seviyesinde ve orta segmentteki büyük pastadan payını almaya çalışan Alcatel, bu doğrultuda her yıl portföyüne yeni ürünler ekleniyor. Şubat ayının sonunda Barselona’da düzenlenen 2017 Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtılan Alcatel A3 de şirketin giriş seviyesine yönelik güncel teklifleri arasında bulunuyor. Alcatel A3 inceleme yazımızda akıllı telefonun özelliklerini ve dikkat çeken yönlerini sizin için sıralıyoruz.

Alcatel A3 inceleme: Tasarım

Giriş seviyesine yönelik bir telefon olan Alcatel A3, bunu tasarımıyla da belli ediyor. Aynı kategoride bulunduğu rakiplerine benzer bir tasarım sunan A3’ün kasasında ana materyal olarak plastik tercih edilmiş. Plastik kasayı telefonun dört bir kenarını saran metal çerçeve tamamlıyor.

Alcatel A3’ün önünde 5 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Bu ekran, akıllı telefonun ön panelinin yüzde 68.9’unu kaplıyor. Ekranın üst kısmında ahize hoparlörü, LED flaş ve ön kamera yer alıyor. Altına ise hoparlör yerleştirilmiş. Aslında söz konusu alan aynı zamanda parmak izi tarayıcısı olarak işleyebilecek bir ana ekran tuşuna ev sahipliği yapabilecek kadar geniş. Ancak Alcatel buraya hoparlör yerleştirmeye tercih etmiş. Bu tercihin yerinde olduğu söylenebilir. Hoparlörün ön tarafa yerleştirilmesi sayesinde cihaz, ekranı kullanıcıya bakacak şekilde, bir yüzeye koyulduğunda yüksek ses veriyor. Böylelikle video izlerken de sesleri duymak kolaylaşıyor.

Telefonun sol kenarında herhangi bir buton veya giriş bulunmuyor. Sağ kenarda ise güç butonu ve ses kontrol tuşları yer alıyor. Güç butonu dokulu yapısı sayesinde ses kontrol tuşlarından ayırt edilebiliyor. Akıllı telefonun alt kenarında micro USB girişi, üst kenarında ise 3.5 mm. kulaklık jakı bulunuyor.

Alcatel A3ün arka paneline geçildiğinde kullanıcıları 13 megapiksel çözünürlüklü arka kamera karşılıyor. Bu kameranın biraz yanında LED flaş bulunuyor. Aşağıya doğru inildiğinde ise parmak izi tarayıcısına ulaşılıyor. Parmak izi tarayıcısı konumu itibarıyla telefonun kilidinin işaret parmağıyla açılmasını kolaylaştırıyor. Parmak izi tarayıcısının biraz altında ise Alcatel logosu bulunuyor.

Telefonun sağ alt kenarındaki küçük başlık sayesinde arka kapak yerinden çıkarılıyor. Burada kullanıcıların karşısına 2460 mAh kapasiteli pil çıkıyor. Söz konusu pilin yerinden çıkarılamadığını belirtmekte fayda var. Pilin biraz yukarısında ise nano SIM ve micro SD kart yuvaları bulunuyor. Micro SD kart desteği sayesinde telefonun depolama alanının üzerine 32 GB daha eklemek mümkün oluyor.

Alcatel A3’ü elde tutmak kullanıcılar adına bir sorun teşkil etmiyor. Telefonu elde tutarken baş parmak ile ekranın her noktasına rahatlıkla dokunulabiliyor.

Alcatel A3 inceleme: Ekran

Alcatel A3’te 5 inç IPS LCD ekran bulunuyor. Söz konusu ekran 1280 x 720 piksel çözünürlüğe ve 294 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Bu değerler, Alcatel A3’ün konumlandığı segment için normal olarak kabul edilebilir.

Alcatel A3’ün ekranı parlaklığı için otomatik ayarlama seçeneği bulunmuyor. Bu durum açık havaya çıkıldığında ekranın görülmesi konusunda sıkıntıya yol açabiliyor. Kullanıcılar parlaklık seviyesini yükselttiklerinde bu sıkıntıya çözüm getirebiliyor. Yine de, bu ayarın otomatik olarak yapılamamasının can sıkacak türden bir eksik olduğu söylenebilir.

Alcatel A3’te MiraVision adını taşıyan bir ekran arayüzü bulunuyor. Bu arayüz sayesinde kullanıcılar görüntü kalitesini kendi tercihleri doğrultusunda ayarlayabiliyor. MiraVision, A3 sahiplerine Standart ve Canlı olmak üzere iki ön ayarlı ekran modu sunuyor. Kullanıcı modunda ise telefon sahipleri ekrandaki temel ve gelişmiş renk ayarlarını kendi tercihlerine göre yapabiliyor.

Alcatel A3’ün ekranı 5 parmak çoklu dokunma desteğine sahip. Ekranın renk sıcaklığı, kapalı mekanlar için yeterli seviyede. Multimedya içerik tüketiminde de A3’ün ekranı makul olarak nitelenebilecek bir performans sergiliyor.

Ekran performansı konusunda MiraVision’ın varlığının Alcatel A3’e olumlu bir katkı sağladığını belirtmek gerekiyor.

Alcatel A3 inceleme: Donanım ve Performans

Alcatel A3’ün kalbinde 1.25 GHz, dört çekirdekli MediaTek MT6737 yonga seti bulunuyor. Bu yonga seti Mali-T720MP2 grafik işlemcisini de barındırıyor. MT6737’ye 1,5 GB RAM ve 16 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Micro SD kart desteği sayesinde bu alanın üzerine 32 GB daha eklenebiliyor. Dahili depolama alanının 11,2 GB’lık kısmı kullanıcılara açık durumda. Kalan kısım ise işletim sistemi tarafından kullanılıyor.

alcatel a3 incelemeAlcatel A3’ün teknik kadrosu, giriş seviyesinde konumlanan pek çok akıllı telefonda rastlanacak cinsten. Akıllı telefon günlük rutin işlemlerin gerçekleştirilmesi konusunda bir sıkıntı yaşamıyor. Sosyal medyada ve internette gezerken veya e-posta kontrol ederken kullanıcıların karşısına bir problem çıkmıyor. Arayüz animasyonları konusunda da bir sorun gözlemlenmiyor. Uygulamaların başlatılması sırasında bazı ufak gecikmeler yaşanabiliyor. Ancak bu durum genel kullanıcı deneyimine sekte vuracak bir noktaya ulaşmıyor.

Alcatel’in yakın zamanda piyasaya sürdüğü bazı telefonlarda kameranın yavaş açılması gibi bir sorunla karşılaşmıştık. A3’te böyle bir sorun gözlemlenmiyor. Akıllı telefonun kamerası yeterince hızlı biçimde açılıyor. Deklanşör tuşuna bastıktan sonra kamera, kısa bir süre içinde görüntüyü yakalıyor. Ancak görüntü yakalandıktan sonra kullanıcının karşısına gelmesi, üst sınıf telefonlara kıyasla zaman alıyor.

Giriş seviyesinde konumlanan Alcatel A3, sahip olduğu bileşenler itibarıyla da bir “oyun telefonu” değil. Bu durum telefonda hiçbir oyunun oynanamayacağı anlamına gelmiyor. Ancak telefon görsel bakımdan yoğun olan ve sistemden çok fazla şey talep eden oyunların hakkını tam anlamıyla veremiyor. Bu gruptaki oyunların A3’ün sıcaklığını biraz artırdığını da söylemek gerekiyor.

Parmak izi tarayıcısı, Alcatel’in son zamanlarda piyasaya sürdüğü telefonların büyük kısmında önemli bir bileşen olarak öne çıkıyor. A3 de bu geleneği bozmuyor. Alcatel A3’ün parmak izi tarayıcısı oldukça hızlı biçimde çalışıyor. Telefon kilitliyken tarayıcıya dokunduktan sonra çok kısa bir sürede kilit açılıyor.

A3 sahipleri diledikleri takdirde parmak izi tarayıcısına başka işlevler de kazandırabiliyor. Hızlı çalıştırma özelliği sayesinde parmak izi tarayıcısı kamerayı açmak, ses kaydı başlatmak, yeni mesaj oluşturmak veya bir uygulamayı başlatmak gibi işlevler için kullanılabiliyor. Alcatel A3’e toplamda 5 adet parmak izi kaydedilebiliyor. Her bir parmak için başka bir ek işlev ayarlanabiliyor.

Alcatel A3, AnTuTu benchmark testinden 29300 puan alıyor. Bu puan yüksek olmasa da, giriş seviyesi için olağan bir değer niteliğini taşıyor. Telefonu internette gezinmek, sosyal medyada takılmak ve müzik dinlemek gibi standart işlerde kullanacaklar için Alcatel A3’ün performansı yeterli olacaktır.

Alcatel A3 inceleme: Pil

Alcatel A3 gücünü 2460 mAh kapasiteli pilinden alıyor. Telefonun arka kapağı açılabilse de, bu pili yerinden çıkarmak mümkün olmuyor. 1280 x 720 piksel çözünürlüklü 5 inç ekran ve diğer bileşenler de dikkate alındığında bu pil kapasitesi Alcatel A3’ün bir günü çıkarmasına yetiyor.

Kağıt üzerindeki bu yeterlilik, gerçek kullanımla da destekleniyor. Ortalama yoğunluklu bir kullanım senaryosunda Alcatel A3, sabah uyandıktan gece yatağa girene kadar şarja ihtiyaç duymuyor.

Yoğunluk azaldığında pil ömrü 24 saatin de üzerine çıkıyor. Pilin tekrar dolması da fazla zaman almıyor.

Alcatel A3 inceleme: Yazılım

Alcatel A3, kutusundan Android 6.0 Marshmallow işletim sistemiyle çıkıyor. Oreo’nun yavaş yavaş yaygınlaştığı, Nougat’nın ise çok sayıda cihaza ulaştığı düşünülünce Marshmallow’da kalması Alcatel A3’ün eksi hanesine yazılıyor. Saf Android tercihlerinden fazla uzaklaşılmaması ise bu durumu nispeten de olsa telafi ediyor.

Alcatel A3, yazılım konusunda diğer Alcatel telefonların çizgisini muhafaza ediyor. Bu telefonda da göze ilk olarak kişiselleştirilebilen kilit ekranı çarpıyor. Kilit ekranındaki kısayollar sayesinde kullanıcılar belli işlevlere vakit kaybetmeden ulaşabiliyor. Bu kısayollar ile Google Voice ile arama gerçekleştirilebiliyor, kamera açılabiliyor, yeni mesaj veya e-posta oluşturulabiliyor, ses kaydı başlatılabiliyor veya telefon defterindeki kayıtlı bir kişi hızlı biçimde aranabiliyor. Dileyenler bu kısayolları seçtikleri bir uygulamaya vakit kaybetmeden erişmek için kullanabiliyor.

Android 6.0 Marshmallow’un kullanışlı bildirim menüsü de Alcatel’in dokunmadığı alanlar arasında yer alıyor. Uygulama menüsündeki dizilim içinse Alcatel kullanıcılarına üç farklı seçenek sunuyor. Uygulamalar alfabetik olarak, kullanım sıklıkları doğrultusunda veya yüklendikleri tarihe göre dizilebiliyor. Alfabetik dizilimin genellikle aranan uygulamaları daha kolay bulmayı sağladığını söylemek yanlış olmayacaktır. Kullanıcılar diledikleri takdirde ekranın üst kısmındaki arama çubuğu üzerinden de istedikleri uygulamaya ulaşabiliyor.

Alcatel telefonlarında çok sayıda ön yüklü uygulama sunma geleneğinden A3’te de vazgeçmiyor. Google’ın Android telefonların büyük kısmında ön yüklü olarak yer verdiği uygulamalar Alcatel A3’te de karşımıza çıkıyor. Bu uygulamalara ana ekrana yerleştirilen Google klasörü üzerinden erişilebiliyor. Gmail, YouTube, Chrome, Google Haritalar gibi uygulamalar A3 başlatıldığında kullanıcıları karşılıyor. Chrome’un telefonun varsayılan internet tarayıcısı olduğunu da ayrıca belirtmekte fayda var.

Alcatel daha önce Türkiye’de satışa sunduğu telefonlarında bazı Turkcell uygulamalarına ön yüklü olarak yer vermişti. Bu işbirliği A3’te de devam ediyor. A3’te Hesabım, lifebox, TV+ ve Fizy gibi uygulamalar en baştan itibaren hazır bulunuyor. Uygulama menüsü içine gizlenen Apps isimli uygulama mağazası ise Alcatel tarafından seçilen oyun ve uygulamaları görmeyi sağlıyor. Ön yüklü olarak sunulan uygulamalar için güncelleme olup olmadığı da bu mağaza üzerinden kontrol edilebiliyor.

Alcatel’in ön yüklü olarak sunduğu Phone Guard uygulaması ise A3 için bir tür kontrol paneli işlevini görüyor. Bu uygulama sayesinde boş depolama alanı, bellek kullanımı gibi bilgiler görülebiliyor. Kullanıcılar bu uygulama sayesinde hızlı biçimde cihazda depolama alanı açabiliyor veya belleği boşaltabiliyor. Pil ve veri tüketimine dair detaylar, virüs taraması ve donanım tanılama gibi işlemler de Phone Guard uygulamasıyla gerçekleştirilebiliyor.

Theme Store adını taşıyan uygulama mağazası, Alcatel A3 kullanıcılarına renkli temalar ve duvar kağıtları sunuyor. Facebook, Facebook Messenger ve Instagram, Alcatel’in pek çok telefonunda olduğu gibi A3’te de ön yüklü olarak yer alıyor. WPS Office’i de kullanıcıları karşılayan uygulamalar arasına ekleyen A3’te, varsayılan klavye tercihi de SwiftKey’den yana kullanılmış.

Ayarlar menüsü üzerinde yer alan Ana Ekran bölümü ise kullanıcıların karşısına iki farklı arayüz seçeneği çıkarıyor. Bunlardan biri varsayılan Joy başlatıcı. Diğeri ise Basit mod adını taşıyan özel kullanım modu. Bu modda arayüz sadeleştiriliyor ve uygulama ikonlarının sayısı azaltılıp büyütülüyor.

Bu modun ana ekranında hangi uygulamaların görüneceği kullanıcılar tarafından seçilebiliyor.

Hızlı aranacak kişiler de arayüze eklenebiliyor. Bu modun hedef kitlesinde yaşı yüksek olan kullanıcıların olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Alcatel A3 inceleme: Kamera

Alcatel A3’ün arkasında 13 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. f/2.0 diyafram genişliğine sahip bu kameraya LED flaş eşlik ediyor. Otomatik odaklama da arka kameranın kimlik kartındaki özellikler arasında yer alıyor.

Alcatel A3’ün kamerası gün ışığı altında “ortalama” olarak tanımlanabilecek bir performans sergiliyor. Uygun ışık koşulları sağlandığı takdirde A3, renklerin oldukça canlı göründüğü kareler yakalayabiliyor. HDR’ın varlığı ise parlak gökyüzü ve karanlık alan buluşmasının etkisini aşağıya çekiyor.

Alcatel A3’ün arka kamerasının düşük ışık ve gece performansı ise pek yüksek değil. Işığın yetersiz olduğu senaryolarda A3’ün kamerasıyla net kareler yakalamak oldukça zor. Gece çekimlerinde titreme etkisi de daha yüksek biçimde hissediliyor. Gece modu ise kısmen de olsa bu sıkıntıları aşmayı sağlıyor.

Alcatel kamera uygulaması içinde ilginç özellikler sunma huyundan A3’te de vazgeçmiyor. A3 sahipleri telefonun kamera uygulaması üzerinden hızlı biçimde fotoğraf kolajları oluşturabiliyor. Buna ek olarak, yine kamera arayüzü üzerinden birbirinden farklı yüz maskelerine ulaşılabiliyor.

Bu özelliğin ilham noktasının Snapchat ve Instagram’ın sunduğu yüz filtreleri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Yüz filtreleri sayesinde Alcatel A3 sahiplerinin özçekimleri farklı bir soluk kazanıyor. Ancak Alcatel’in söz konusu filtrelerin öncelikli kullanım alanı olarak videoyu seçtiğini de belirtmek gerekiyor.

Alcatel A3’ün 5 megapiksel ön kamerasına da LED flaş eşlik ediyor. Böylelikle ışığın yetersiz olduğu ortamlarda biraz daha aydınlık özçekim kareleri yakalanabiliyor. Güzelleştirme modu da ön kamera çalıştığında kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Alcatel A3’ün 13 megapiksel arka kamerasıyla 720p çözünürlüklü video kaydı gerçekleştirilebiliyor.

Alcatel A3 inceleme: Sonuç

Alcatel A3, hem tasarımı hem de barındırdığı bileşenler itibarıyla giriş seviyesi akıllı telefonların tipik bir örneği olarak değerlendirilebilir. Alcatel A3, sade ve temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir telefon arayanlara uygun bir cihaz niteliği taşıyor.

5 inç günümüz standartları için büyük bir ekran değil. Dolayısıyla büyük ekranlı telefon arayanlar için Alcatel A3 uygun seçenekler arasında bulunmuyor. Ancak renkli özellikler barındıran kamera uygulaması, hızlı çalışan parmak izi tarayıcısı, sorunsuz biçimde verilen görevleri yerine getirmesi ve uygun fiyatı, telefonu bütçesini zorlamak istemeden cihazını yenilemek isteyenler için ideal cihazlar arasına yerleştiriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER