Manşetler

Akıllı telefonunuzun ekranı çizilirse neleri yapmamalısınız?

akıllı telefon ekran çizik giderme

Tonla para döktüğünüz akıllı telefonunuzun başına gelecek en kötü olaylardan bir tanesi olmayabilir, ancak kullanıcı deneyimini azaltması nedeniyle telefonun ekranında oluşan çizikler can sıkıcıdır. Her ne kadar sonuna gelen sayının değeri giderek artan Corning Gorilla Glass ekranların çiziklere karşı giderek daha dayanıklı hâle geldiği söylense de, öyle ya da böyle, bir gün akıllı telefonunuzun ekranı, canınızı sıkacak biçimde çizilebilir.

Belki siz de çoğu kullanıcı gibi telefonunuzu kutusundan çıkarır çıkarmaz ekrana koruyucu tabaka yapıştırıyor ve bu şekilde kullanıyorsunuz. Bunu yapmayı tercih etmiyorum, çünkü bu tabakaların ekranın sunduğu görsel kaliteyi tam olarak anlama konusunda engel çıkardığını düşünüyorum. Tabii, işimizin bir parçası da bu ekranları test etmek olduğu için, koruyucu tabaka olmadan kullanmak daha önemli ve gerekli hâle geliyor.

Test ettiğim hemen her telefon için bu durum geçerli oluyor: Bir gün telefonun ekranına bakıyorum, arkamdan parlak bir ışık ekrana düşüyor ve ekranda oluşan çizikleri ister istemez fark ediyorum. Bunlar bazen ufak tefek, önemsiz çizikler olurken; bazen de epey dikkat çeken, ekran açıldığında ışığın saçılmasına neden olacak kadar ciddi oluyor.

Doğrusu, en ufak bir çizik canımı sıkar, cihazı kullanma zevkimi kaçırır. Bu nedenle telefonları veya diğer elektronik cihazları taşırken dikkat ederim. Mümkün olduğu kadar anahtar veya başka cisimlerin olduğu ceplerde taşımam. Ne var ki, her şey gelişigüzel attığım çanta çiziklerin oluşmasının bir numaralı kaynağı. Normalde telefonları koyduğum cebe sert bir cisim koymamaya dikkat ederim. Ancak buraya sızan küçük bir metal USB sürücü, kaçındığım sonun başıma gelmesine neden oldu.

Her can sıkıcı ekran çiziğine rastladıktan sonra da Google’da ekran çiziklerini nasıl gidereceğime ilişkin arama yaparım. Karşıma hep birbirinden kopyala-yapıştır yapılmış sonuçlar çıkar. Aşağıdaki yöntemlerin hemen hepsini denedim ve hiç olumlu sonuç almadım. Bu yüzden daha en baştan söyleyeyim; bunları denemeye girişmeyin!

  1. Ekrana diş macunu sürüp ovalama.
  2. Karbonatı suyla birleştirip macun hâline getirme, bir bezle ekranı ovma.
  3. Bebek pudrasını suyla birleştirip bir bezle ekranı ovalama.
  4. Araba çizik kremlerini kullanma.
  5. Zımpara kullanma.
  6. Bitkisel yağ sürme.

Araba çizik kremi veya zımpara kullanma konusunda hepsini denedim ve hiçbiri işe yaramadı. Zımpara kullanmayı ise aklımdan geçirmem. Bu nedenle internette bu çözümlere rastlarsanız, denemeyin. Sonuçta ekranı daha fazla çizikle doldurabilirsiniz.

Güncelleme: Gelen yorumlara baktığımda bazılarını hakaret derecesine vardığını görüyorum. Lütfen bunu yapmayın, burada amaç sizin daha fazla yanlış yapmanızın önüne geçmek. Çiziklerin önüne geçmek hemen hemen imkansız. Bu yazı vakit kaybı gibi görünüyor, ancak sizin gerçeği kabul etmenizi amaçlamak amacıyla, deneyimler doğrultusunda yazılmış bir yazıdır.

Peki, akıllı telefonunuzun ekranında çiziklerin oluştuğunu fark ederseniz, ne yapmalısınız? Önerebileceğim iki farklı çözüm mevcut. Bunlardan ilki, durumu kabullenip çiziklerle yaşamaya devam etmek. Tecrübeyle sabit, her çizik canımı sıkıyor, ancak bir süre sonra bunlara alıştığımı ve takmadığımı fark ediyorum.

Bir diğer çözüm, ekran koruyucuyu şimdi kullanmak olabilir. Ekran koruyucular ekranın üstüne ek bir katman getirdiği için çiziklerin oluşturabileceği görsel bozulmaların önüne geçiyor. Aynı zamanda ekranınızı yeni çiziklere karşı koruyor.

Akıllı telefonların fiyatları giderek yükseliyor. Aslına bakarsanız, akıllı telefonların kasaları eskisine göre daha güçlü, çiziklere ve çatlamalara karşı daha dayanıklı. Ancak akıllı telefonlar, hatta tablet ve benzeri diğer taşınabilir cihazlar düşme veya diğer etkilere karşı çok açık cihazlar. Bu nedenle telefon satın alırken bir kılıf satın almak en iyisi. Ekranın görüntü kalitesini indirgediği için ekran koruyucu kullanmayı sevmiyorum, ancak bunun sizin için dert olmayacağını düşünüyorsanız, bir koruyucu katman da edinmenizi öneririm. Çiziklerin oluşmasından sonra ise, çiziği gidermek için uğraşmayın, size verdiğim iki tavsiyeden birisine uyun.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER