Tonla para döktüğünüz akıllı telefonunuzun başına gelecek en kötü olaylardan bir tanesi olmayabilir, ancak kullanıcı deneyimini azaltması nedeniyle telefonun ekranında oluşan çizikler can sıkıcıdır. Her ne kadar sonuna gelen sayının değeri giderek artan Corning Gorilla Glass ekranların çiziklere karşı giderek daha dayanıklı hâle geldiği söylense de, öyle ya da böyle, bir gün akıllı telefonunuzun ekranı, canınızı sıkacak biçimde çizilebilir.
Belki siz de çoğu kullanıcı gibi telefonunuzu kutusundan çıkarır çıkarmaz ekrana koruyucu tabaka yapıştırıyor ve bu şekilde kullanıyorsunuz. Bunu yapmayı tercih etmiyorum, çünkü bu tabakaların ekranın sunduğu görsel kaliteyi tam olarak anlama konusunda engel çıkardığını düşünüyorum. Tabii, işimizin bir parçası da bu ekranları test etmek olduğu için, koruyucu tabaka olmadan kullanmak daha önemli ve gerekli hâle geliyor.
Test ettiğim hemen her telefon için bu durum geçerli oluyor: Bir gün telefonun ekranına bakıyorum, arkamdan parlak bir ışık ekrana düşüyor ve ekranda oluşan çizikleri ister istemez fark ediyorum. Bunlar bazen ufak tefek, önemsiz çizikler olurken; bazen de epey dikkat çeken, ekran açıldığında ışığın saçılmasına neden olacak kadar ciddi oluyor.
Doğrusu, en ufak bir çizik canımı sıkar, cihazı kullanma zevkimi kaçırır. Bu nedenle telefonları veya diğer elektronik cihazları taşırken dikkat ederim. Mümkün olduğu kadar anahtar veya başka cisimlerin olduğu ceplerde taşımam. Ne var ki, her şey gelişigüzel attığım çanta çiziklerin oluşmasının bir numaralı kaynağı. Normalde telefonları koyduğum cebe sert bir cisim koymamaya dikkat ederim. Ancak buraya sızan küçük bir metal USB sürücü, kaçındığım sonun başıma gelmesine neden oldu.
Her can sıkıcı ekran çiziğine rastladıktan sonra da Google’da ekran çiziklerini nasıl gidereceğime ilişkin arama yaparım. Karşıma hep birbirinden kopyala-yapıştır yapılmış sonuçlar çıkar. Aşağıdaki yöntemlerin hemen hepsini denedim ve hiç olumlu sonuç almadım. Bu yüzden daha en baştan söyleyeyim; bunları denemeye girişmeyin!
- Ekrana diş macunu sürüp ovalama.
- Karbonatı suyla birleştirip macun hâline getirme, bir bezle ekranı ovma.
- Bebek pudrasını suyla birleştirip bir bezle ekranı ovalama.
- Araba çizik kremlerini kullanma.
- Zımpara kullanma.
- Bitkisel yağ sürme.
Araba çizik kremi veya zımpara kullanma konusunda hepsini denedim ve hiçbiri işe yaramadı. Zımpara kullanmayı ise aklımdan geçirmem. Bu nedenle internette bu çözümlere rastlarsanız, denemeyin. Sonuçta ekranı daha fazla çizikle doldurabilirsiniz.
Güncelleme: Gelen yorumlara baktığımda bazılarını hakaret derecesine vardığını görüyorum. Lütfen bunu yapmayın, burada amaç sizin daha fazla yanlış yapmanızın önüne geçmek. Çiziklerin önüne geçmek hemen hemen imkansız. Bu yazı vakit kaybı gibi görünüyor, ancak sizin gerçeği kabul etmenizi amaçlamak amacıyla, deneyimler doğrultusunda yazılmış bir yazıdır.
Peki, akıllı telefonunuzun ekranında çiziklerin oluştuğunu fark ederseniz, ne yapmalısınız? Önerebileceğim iki farklı çözüm mevcut. Bunlardan ilki, durumu kabullenip çiziklerle yaşamaya devam etmek. Tecrübeyle sabit, her çizik canımı sıkıyor, ancak bir süre sonra bunlara alıştığımı ve takmadığımı fark ediyorum.
Bir diğer çözüm, ekran koruyucuyu şimdi kullanmak olabilir. Ekran koruyucular ekranın üstüne ek bir katman getirdiği için çiziklerin oluşturabileceği görsel bozulmaların önüne geçiyor. Aynı zamanda ekranınızı yeni çiziklere karşı koruyor.
Akıllı telefonların fiyatları giderek yükseliyor. Aslına bakarsanız, akıllı telefonların kasaları eskisine göre daha güçlü, çiziklere ve çatlamalara karşı daha dayanıklı. Ancak akıllı telefonlar, hatta tablet ve benzeri diğer taşınabilir cihazlar düşme veya diğer etkilere karşı çok açık cihazlar. Bu nedenle telefon satın alırken bir kılıf satın almak en iyisi. Ekranın görüntü kalitesini indirgediği için ekran koruyucu kullanmayı sevmiyorum, ancak bunun sizin için dert olmayacağını düşünüyorsanız, bir koruyucu katman da edinmenizi öneririm. Çiziklerin oluşmasından sonra ise, çiziği gidermek için uğraşmayın, size verdiğim iki tavsiyeden birisine uyun.
Boş konu, bilgi sıfır. Başlık sanki çizikleri yok edebilecek bir şey varmış gibi yazılmış ama içeriğinde buna dair hiç bir şey yok. Telefonunuzun ekranı mı çizildi bunla yaşamayı öğrenin. Bu mudur yani?
Yukarıdaki yazı bir fikir yazısıdır. Deneyimlerim sonucu kaleme aldığım, Google’da arayıp bulduğum benzer çözümlerin hiçbir işe yaramadığını anlatmayı amaçlayan bir yazıdır. Boş konu değil, içinde deneyim ve bilgi barındırır. Amaç, telefon ekranındaki çiziklerin kolay kolay geçmeyeceğini söylemektir. Evet, “yaşamayı öğrenin” demek de bir tavsiyedir ve mantıksız da değildir.
Burada “büyük ihtimalle işe yaramıyor” denmiş. Yani denenip de yorum yapılmamış. Deneyim içermediği için de açıkçası ben de boş bir yazı olduğunu düşünüyorum.
Karbonat, diş fırçası ve bunun gibi yöntemler denendi. Herhangi bir işe yaramıyor.
Gerçekten öyle sanki birşey anlatacak gibi yazmış. Boşuna vaktimizi aldı.neymiş kabullenecekmişiz ya da koruyucu takacakmışız ee zaten bunu bilmeyen mi var sinirlendim bak ya
Ben de bir şey ekleyeyim:
Çoğu telefoncuda uygulanan ve AVM’lerin en fazla yarı fiyatına yaptırabileceğiniz “nano esnek cam”ları tavsiye edebilirim (iPhone için 70 TL idi en son). Diğer “sert” camları defalarca denedim, -esnemediği için- cebimdeyken çatlamaya başlıyorlar en fazla 1 ay gidiyor. (Bu arada cam fiyatlarının 10 TL’den başlayarak 7 katına kadar çıktığını belirtmek gerek)
Maalesef benim de ekranım kaynağı belirsiz bir şekilde çizildi ve ekran koruyucu kullanmadığıma çok pişman oldum. Çiziğin miktarına bağlı olarak değişir ama ben çiziğe rağmen bahsettiğim malzemeden kullandım ve -balon gibi görünebilir önyargıma rağmen- çiziği daha “tahammül edilebilir” bir hale getirdi ve yeni çizikler oluşmasını engelledi.
Bu arada, Google’daki çözümlerin çözüm olmadığını söylemek de bir bilgidir evet, çok boş bir yazı olduğuna katılamayacağım.
Yeni denedim olucak insaallah
hayatım boyunca okuduğum en gereksiz ve sıfır bilgiye sahip blog idi. teşekkür ederim.
buradaki yazı gayet bilgilendirici olmuş.ekranım yeni çizildi,ne yapayım,ne edeyim derken okumuş oldum .ne yapmamam gerektiğini anladım. şimdi beyler, bu yazı boş mu dolu mu.arkadaşım teşekkürler emeğine.
Uzun uzun yazmış bide. Yazının ortalara gelince dedim bu adam heralde işi çözmüş. Meğer bizim bildiğimiz şeye 1 buğday tanesi kadar bişey eklememiş sadece boş vakit alan lüzumsuz bir yazıdan ibaretmiş. SABRİ KÜSTÜR BİZİMKİLERDE ”BİR FİKİR YAZISI” HEMEN SAVUNMAYA GEÇME. Şu blogu kaldırsa milletin vaktini boşuna alma.
Yazar bey kulağını epey çınlattım.
Yani ekranda çizik varsa ve koruyucu katman yerleştirmemiz çiziği bozuyormu?
Sırf zaman kaybısın birazder. Tıklana bilmek için türlü türlü çalkalama ve kıvırma taktikleri. Kısacası camı çizmeyin iz kalır .
Google’da akıllı telefonunuzun camı çizilirse ne yapılır diye öğrenmek amacıyla arama yaptığınızda birbirinin kopyası, bir yerlerden alınıp yapıştırılmış birçok örnek görürsünüz. Yazıda da anlatıldığı gibi bunların her türlüsünü telefonun ekranında denedim ve hiçbir işe yaramadı. Bu yazı da o yöntemlerin hiçbir işe yaramadığını söylemek için yazılmıştır. “Çalkalama, kıvırma taktikleri” gibi ibareler biraz ağır kaçıyor. Her sitenin yaptığı gibi arama motorlarında üst sıralara çıkmak için çeşitli “taktikleri” kullanıyoruz, ancak kandırmaca yok. Bu yazı bizzat deneyimlerin sonucunda ortaya çıkmıştır.
Bune yaa ne okudum ben? Ne yazdın sen?
Hayatımda bukadar içeriksiz ve yanlış yönlendiren bir tip görmedim, ilk okuduklarım inanıp daha da rezil ettim ekranı sayesinde, lanet olsun!….
Yazıda karşınıza çıkan yöntemlerin hemen hepsinin denendiği ve bunların hiçbir işe yaramadığı anlatılıyor. Çizikle yaşamayı öğrenmenizi veya koruyucu film kullanmanızı tavsiye ediyor.