Teknoloji

Akıllı telefonlar ilk kez klasik cep telefonlarından fazla sattı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Araştırma şirketi IDC akıllı telefonlara ait güncel satış verilerini yayınladı. Şirketin yayınladığı verilerde Çin ve Güney Kore menşeili akıllı telefon üreticilerinin satışlarını önemli ölçüde artırdığı görülürken, Apple’ın daha mütevazı bir artış kaydetmesi dikkat çekti. Akıllı telefon pazarının bir önceki yıla göre büyüme oranıysa yüzde 4 oldu. Bir yıllık dönemde üretilen toplam akıllı telefon sayısıysa 420 milyonu buldu.

2012-en-iyi-android-uygulamalari (580 x 387)

IDC’nin yayınladığı verilerde en çok dikkat çeken noktaysa akıllı telefon sevkiyatlarının ilk kez klasik cep telefonu sevkiyatlarını geride bırakması oldu. Akıllı telefonların mobil telefon pazarındaki payı yüzde 51.6’ya ulaştı. Ancak ”akıllı telefon” kavramının sınırlarının halen muğlak olmasından ötürü bu orana biraz daha ihtiyatlı yaklaşmakta fayda olduğu kesin.

IDC’nin açıkladığı rakamlara göre, son çeyrekte gerçekleşen akıllı telefonların yüzde 32.7’sinin altında Samsung imzası var. Güney Koreli şirket bu pazar payıyla en yakın rakibi Apple’ın neredeyse iki katı sevkiyat gerçekleştirirken, bu ikiliyi LG, Huawei ve ZTE takip ediyor. LG ve Huawei’nin neredeyse yüzde 100’lük bir büyüme yakalamaları IDC tarafından açıklanan rakamlar içindeki ilginç noktalardan biri olarak göze çarpıyor. Listenin ilk sırasındaki Samsung 70.7 milyon akıllı telefon sevkiyatıyla çeyreği kapatırken, ikinci Apple için bu rakam 37.4 milyon oldu. Bu iki şirketi takip eden diğer şirketlerin toplam sevkiyat rakamıysa 78.8 milyona ulaşabildi.

LG ve Huawei’nin etkileyici büyümesine ek olarak, Samsung da bir önceki yıla göre yüzde 60.7’lik bir büyüme yakalamayı başardı. Apple içinse bu oran yüzde 6.6 gibi düşük bir seviyede kaldı. Yine de şirketin bir yıl önceki sevkiyat rakamlarının üstüne çıkabildiği bir gerçek. Ancak aynı şeyleri Nokia adına söylemek pek mümkün değil. Geçmişin bir numaralı üreticisi olan Finli şirketin toplam cep telefonu sevkiyat rakamı 61.9 milyona kadar geriledi.

İlgili >> IDC

İLGİLİ HABERLER