Teknoloji

Akıllı telefon satışlarındaki düşüş devam edecek mi?

akıllı telefon

Aralarında Apple’ın da bulunduğu çok sayıda şirket için bileşen üreten Maruta, akıllı telefon pazarındaki düşüşün 2023’te de sürmesinin beklendiğini belirtti. Tüketicilerin mevcut telefonlarını daha uzun süre kullanmasını öngören Maruta, üst segment akıllı telefonlarda ise bir istisnanın söz konusu olabileceğine dikkat çekiyor.

Akıllı telefon pazarındaki cihaz yenileme döngüsü eskiye kıyasla biraz daha uzamış durumda. Teknolojik açıdan cihazlarda devrimsel yeniliklerden ziyade evrimsel yeniliklerin yapılması bunun başlıca nedeni olarak öne çıkıyor. Örneğin, ABD’de ortalama bir kullanıcı 3 ila 4 yılda bir telefonunu yeniliyor.

Son 2 yıldır çip tedariğinde yaşanan sıkıntılar da üretimi ciddi anlamda etkilemişti. Dolayısıyla akıllı telefon endüstrisinde hem arzda hem de talepte bir küçülme yaşanmıştı. Bunun üstüne küresel ölçekteki enflasyon artışının eklenmesiyle birlikte pek çok kişi lüks olarak gördüğü telefon değişimini rafa kaldırmıştı.

Bütün bu faktörlerin bir araya gelmesine paralel olarak, telefon pazarındaki küçülme devam ediyor. Üç çeyrektir akıllı telefon satışları düşerken, yıllık bazdaki küçülme de yüzde 9’u bulmuş durumda.

Maruta da bu düşüşü birinci elden deneyimliyor. Japon şirketi, aralarında Apple’ın da bulunduğu pek çok marka için telefon bileşenleri üretiyor. Ürünlerine olan talep çift haneli oranlarda azalan şirketin hisseleri de yüzde 20 oranında değer kaybetti.

Bloomberg’e konuşan Maruta’nın başkanı Norio Nakajima, önümüzdeki yıl pazarda olumlu anlamda bir değişim beklemediğini belirtti. Tüketici elektroniğine olan talebin düştüğünü söyleyen Nakajima, Çinli üreticilerin de sıkıntı yaşadığına dikkat çekti. Küresel ölçekteki ekonomik sıkıntıların insanların telefon değiştirme süresini azalttığını belirten Nakajima, bunun yerleşik bir davranışa dönüşmesinden endişe ettiğinin altını çizdi.

Akıllı telefon pazarındaki kötü gidişatın istisnası ise üst segment cihazlar. Üst segment telefonlara olan talebin yüksek olduğunu belirten Nakajima, bunun sürmesini öngördüklerini dile getirdi. iPhone ile üst segmente hitap eden Apple’ın satışlarını ve pazar payını artırmaya devam edeceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER