Teknoloji

Akıllı telefon pazarında Apple RIM’e yetişiyor

Apple akıllı telefon pazarındaki en büyük rakiplerinden RIM ile aradaki farkı kapatıyor. Şirket müşteri memnuniyeti sıralamasında da lider durumda. ChangeWave tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre iPhone pazar payını arttırmaya devam ediyor. Geçen Haziran ayında %11’lik pazar payına sahip olan cihaz, Aralık ayındaki araştırmaya göre bu oranı %23’e yükseltti.

BlackBerry cihazları %41’lik pazar payı ile piyasa üstünlüğünü yine de elinde tutuyor. iPhone’un bu başarısına rağmen, BlackBerry Storm iPhone için ciddi bir rakip olabilir. Araştırmaya katılanlara gelecek 90 gün içerisinde hangi cihazı almak istedikleri soruldu. %39’luk bir kesim bu soruya BlackBerry cevabını verirken, %30’luk kesim ise iPhone 3G cevabını verdi. BlackBerry üç ay önceki araştırmaya göre bu alanda puanını %9 arttırmış oldu.

Bu iki cihaz grubu arasındaki savaş diğer şirketleri giderek daha fazla zorluyor. Haziran 2006’da %36’lık pazar payına sahip olan Palm şu anda marketin sadece %9’unu elinde tutuyor. Apple ise payını geçtiğimiz altı ayda ikiye katlarken, Palm ise %14’ten %9’a geriledi. Ayrıca her 100 kişiden sadece 1’i Palm satın almayı planladığını söylüyor.

Her ne kadar Storm planlanan satın almalarda üstünlük gösterse de, müşteri memnuniyeti alanında geride kalıyor. Araştırmaya göre birinci nesil iPhone kullanıcılarının cihazlarından memnuniyeti oranı %77 iken, Storm için aynı oran sadece %33. Öte yandan tüm BlackBerry telefonlarını aynı potada değerlendirecek olursak bu oran %52’ye ulaşıyor.

İLGİLİ HABERLER