Teknoloji

Dünya genelinde 4.3 milyar kişi akıllı telefon kullanıyor

akıllı telefon

GSM Association (GSMA) tarafından hazırlanan 2023 yılının Mobil İnternet Bağlantı Raporu‘na göre, dünya nüfusunun yüzde 55’i yani yaklaşık 4.3 milyar kişi akıllı telefon kullanıyor. Yine aynı rapora göre, mobil internet kullananların sayısı 4.6 milyara ulaşmış durumda ve bu grubun 4 milyarı hizmetlere akıllı telefonları üzerinden erişiyor.

GSMA’nın raporu, bölgeler ve bu bölgelerin mobil internete erişilebilirliği arasındaki eşitsizliği ortaya çıkardı. Kuzey Amerika, Doğu Asya & Pasifik bölgelerindeki akıllı telefon sahiplerinin yüzde 69’u 4G uyumlu cihazlar kullanıyor. Sahra Altı Afrika bölgesinde ise büyük çoğunluk 3G telefonlarda kalmış durumda. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da da 3G cihazların daha yaygın olduğunu belirtmekte fayda var.

Mobil internet kullanımının artması şaşırtıcı bir durum değil. Ancak 3.4 milyar kişinin hâlâ mobil internet erişiminin olmadığını da belirtmek gerekiyor. GSMA’ya göre, mobil geniş bant bulunan bölgelerde yaşayan ancak bunu kullanmayan insanların dünya genelindeki oranı yüzde 38’di. Sahra Altı Afrika’da nüfusun yüzde 59’unun internete bağlı olmaması dikkat çekiyor.

Dünya nüfusun yüzde 8’i internete akıllı telefon yerine cep telefonuyla erişiyor

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise 600 milyon kişinin veya dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 8’inin internete klasik cep telefonlarıyla bağlanması. Mobil kullanıcı sayısının artmamasının önündeki diğer engeller arasında dijital beceri ve okuryazarlık yoksunluğu, güvenlik kaygıları ve ilgili içeriklerin bulunamaması öne çıkıyor. Tüm bunlar akıllı telefon kullanıcılarının cihazlarını internet erişimi için kullanmalarını engelliyor.

GSMA’nın Genel Direktörü Mats Granryd, bağlantı eksikliğinin milyarlarca insanın hayati hizmetlere ve gelir getirici fırsatlara erişimini engelliyor. Daha yoksul, daha az eğitimli, kırsal kesimdeki ve kadın kullanıcılar bu eşitsizlikten daha yoğun şekilde etkiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER