Teknoloji

Akıllı telefon hizmet paketleri içindeki sigorta hediyesi ile ilgili önemli karar

akıllı telefon hizmet paketleri sigorta ürünü

Özellikle akıllı telefonlar ile birlikte sunulan güvence ve hizmet paketleri içinde yer alan sigorta ürünü ile ilgili şikayetler artmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı yaptığı incelemeler sonucunda bu uygulama ile ilgili önemli bir karar aldı.

Son zamanlarda akıllı telefonlar başta olmak üzere, elektronik ürünlerle birlikte güvence ve hizmet paketleri müşterilere sunuluyor. Belirli bir ücret karşılığında temin edilen bu paketler, satın alınan ürünün başına bir şey gelmesi durumunda tüketicilerin yararına olacak çeşitli imkanlar sağlıyor. Bu hizmet paketleri içinde sigorta ürünleri de yer alıyor. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığının yayınladığı bir genelge, hizmet paketleri içindeki sigorta ürünlerinin sonlanacağını gösteriyor.

Bakanlık tarafından 2 Ağustos 2019 tarihinde Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği Başkanlığına gönderilen yazıda, hizmet paketleri içinde sigorta ürünü hediye edilmesi uygulamasına ilişkin olarak bakanlığa gelen şikayetler sonucunda denetimlerin gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Hazırlanan rapora göre, hizmet paketleri içinde hediye edilen sigorta ürünleriyle ilgili olarak, hasar sürecinin takibi, sertifika satışı, prim belirleme gibi birçok işlem sigorta şirketi dışındaki şirketlere devredildi ve ilgili yönetmelik kapsamındaki yükümlüler yerine getirilmedi.

Öte yandan hizmet paketleri içinde hediye edilen sigorta ürünlerinde, teminat kapsamında olan hususlara ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı bilgiledirme yapılması, hizmet paketlerine ilişkin belgelerin müşterilere kapalı ambalajlı olarak verilmesi, satış görevlileri tarafından müşterilere yanlış bilgilendirme yapılması gibi ilgili yönetmeliğe aykırı hususlara da rastlandı.

Ayrıca sigorta ürünlerinin hizmet paketlerinin hediyesi olması yerine, bu pakette yer alan ana ürün olduğu, söz konusu paketlerin satışını yapan teknoloji mağazaları veya GSM operatörleri gibi şirketlerin bu işten ticari kazanç elde ettikleri de saptandı. Bakanlığa göre, hizmet paketinin satışını yapan şirketler, sigorta ürünlerinin satışına aracılık ederek acentelik tanımına giren alanlarda faaliyette bulundu.

Bakanlık hizmet paketleri içinde sigorta ürünü hediye edilmesine yasak getiriyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, denetimlerin sonucunda elde edilen yukarıdaki saptamaları değerlendirerek bir karar aldı. Karara göre; GSM operatörleri, marketler, teknoloji marketleri veya benzerleri tarafından çeşitli isimler altında sunulan hizmet paketleri içinde sigorta ürünü hediye edilemeyecek.

Bakanlık tarafından yayınlanan kararda, bu uygulamanın başlangıcı için ilgili kuruluşlara 9 Ağustos 2019 tarihine kadar süre tanındığı da belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER