Teknoloji

Matter 1.3 ile akıllı ev teknolojileri ilerlemesini sürdürüyor

matter 1.3

Akıllı ev teknolojileri alanında bağlantı standartları sürekli gelişiyor. Bu gelişmeler arasında Matter 1.3 güncellemesi dikkat çekiyor. Bu hafta Connectivity Standards Alliance tarafından duyurulan Matter 1.3, fırınlar ve ocaklar gibi daha fazla cihazı desteklemeye başlıyor. Ayrıca, enerji ve su yönetimi özelliklerine eklemeler yapılarak, Matter’ın evrensel yayın protokolüne yeni özellikler eklenmiştir.

Matter 1.3 ile akıllı ev cihazları arasındaki uyumluluk artıyor

Matter 1.3 ile mikrodalga fırınlar, elektrikli ocaklar, davlumbazlar ve elektrikli kurutucular gibi cihazlar, zaten desteklenen çamaşır makineleri ve diğer büyük ev aletlerine eklenmiştir. Bu güncelleme, EV şarj cihazları, su kaçak sensörleri, donma dedektörleri, yağmur sensörleri ve su vanalarını da içeren yeni enerji ve su yönetimi özellikleri ile uyumluluğu artırıyor. Bu cihazların eklenmesiyle, Matter artık evinizdeki çoğu büyük aleti ve çeşitli akıllı ev sensörlerini destekler hâle geliyor.

Matter’ın bu kadar geniş bir cihaz yelpazesini desteklemesi, teorik olarak farklı üreticilerden cihazların birbiriyle uyumlu çalışmasını sağlamak için büyük bir adım olarak nitelendirilebilir. Örneğin, Moen’in Flo su vanası kesme cihazı yalnızca Moen’in su kaçak sensörleri ile çalışıyor olsa da, Matter sayesinde bu tür cihazlar herhangi bir Matter destekli ekosistemde ve herhangi bir üretici tarafından üretilen diğer Matter cihazları ile çalışabilir.

Ancak, Matter şimdi daha fazla cihaz türü ve özellik desteklese de, iki büyük sorun bulunuyor. Birincisi, piyasada henüz çok az sayıda 1.2 cihazı bulunması, ikincisi ise büyük platformların henüz Matter 1.2’yi desteklememiş olması. Bu durum, akıllı ev endüstrisi iş birliğinin amacını sorgulatıyor, gerçekten kullanılamayan bir iş birliği ne işe yarayacağı tartışmalı hâle geliyor.

Matter 1.3 ile enerji yönetimi ön planda

Matter 1.3 ile enerji yönetimi, akıllı ev ekosistemlerinde veya enerji yönetimi uygulamalarında otomatik olarak evdeki enerji kullanımını yönetmeye yardımcı olabilecek gerçek zamanlı anlık güç, voltaj, akım ölçümleri gibi gerçek ve tahmini ölçümleri raporlayabilen herhangi bir Matter cihazına destek getiriyor. Bu, özellikle enerji tasarrufu ve yönetimi konusunda büyük bir değer sunuyor. Home Assitant ve Samsung SmartThings gibi bazı platformlar zaten sağlam enerji yönetimi platformları sunarken, Apple Home, Google Home ve Amazon Alexa gibi platformların bu hızla büyüyen pazarda yer alabilmek için adımlarını hızlandırmaları gerekecek.

Öte yandan Matter 1.3, elektrikli araç şarj ekipmanlarını da destekleyerek, EV’nizi en ucuz/yeşil enerji kullanarak belirli bir zamana kadar şarj etme yeteneği gibi kontrol özellikleri sunuyor. Halihazırda bu tür işlevleri yerine getirebilen platformlar ve uygulamalar olsa da, bunlar çoğunlukla şirketler tarafından geliştirilen ortaklıklarla sınırlıdır.

Matter 1.3 ile yapılan bu büyük hamleler, akıllı ev cihazlarınızı yönetmek için daha fazla ve daha ucuz seçenekler anlamına gelebilir. Ancak, bu akıllı ev standardını başlatan şirketler gerçekten adım atıp uygun şekilde desteklemedikçe, başkalarının neden bu standardı desteklemesi gerektiği konusunda soru işaretleri devam ediyor.

Matter nedir?

Matter, akıllı ev cihazları için ortak bir dil sağlama amacıyla geliştirilen, güvenli ve özel, kurulumu kolay ve geniş uyumluluk sunan yeni bir akıllı ev bağlantı standardıdır. Şu anda Wi-Fi, ethernet ve düşük güçlü mesh ağ protokolü Thread üzerinden çalışmakta ve 30’dan fazla cihaz türünü desteklemektedir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER