Manşetler

Adobe Photoshop: iPad sahiplerinin hayali gerçeğe dönüştü mü?

adobe photoshop ipad

Adobe’nin iPad ve hatta iPhone için sunduğu çeşitli Photoshop uygulamaları mevcut. Ancak bunların hiçbiri yetenek ve imkanlar bakımından masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan Photoshop uygulamasının yanına yaklaşamıyor. Adobe, geçen yılın sonbaharında duyurduğu yeni Photoshop uygulaması ile masaüstündeki deneyimi iPad’lere taşıyacağını açıklamıştı. Beklenen uygulama nihayet 4 Kasım tarihinde yayınlandı. Adobe Photoshop iPad uygulaması, beklentileri ne kadar karşılıyor?

App Store’dan ücretsiz olarak indirilebilen Adobe Photoshop iPad uygulaması ilk 30 gün boyunca ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Sonrasında uygulama içinden satın alınacak abonelikle, ayda 66,99 TL karşılığında kullanıma devam etmek mümkün. Bunun yanı sıra Adobe Creative Cloud abonesi olanlar, Photoshop iPad uygulamasını da abonelikleri dahilinde kullanma imkanına sahip oluyor.

Adobe Photoshop uygulamasını açtığımızda karşımıza öncelikle diğer Adobe Creative Cloud uygulamalarında gördüğümüz tarzda bir başlangıç ekranı çıkıyor. Buradan bulutta depoladığınız Photoshop projelerini görebilir, hemen yeni bir doküman oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra Film Rulosu’nda, Dosyalar uygulamasında bulunan bir fotoğrafı içe aktararak çalışmaya başlamak da mümkün. Ayrıca iPad’in kamerasıyla çekim yaparak hemen onun üstünde de işlemler uygulamaya başlayabilirsiniz.

Photoshop iPad uygulamasında, masaüstü uygulamasından bildiğimiz birçok araç, sol taraftaki sütuna yerleştirilmiş. Dönüştürme, fırça, silgi ve benzeri araçları görüyoruz. Ayrıca metin aracı, renk seçici ve fotoğraf araçları da mevcut. Videoda göreceğiniz gibi, film rulosundan bir fotoğrafı içe aktarıp onun üzerinde bazı düzenleme çalışmaları gerçekleştirdik. Bu fotoğrafı tuvale uyacak şekilde büyütme, çalışma alanının büyüklüğünü ayarlama, fotoğrafın üstüne metin ekleme, fotoğrafta bulunan bulutu kaldırma gibi işlemleri uyguladık.

ADOBE PHOTOSHOP iPAD İNDİR

Uygulamanın sağ tarafı daha çok katman yönetimine ayrılmış. Photoshop masaüstü uygulamasındakinden epey unsurun taşındığı bir katman yönetim birimi var. Katmanları ekleme, kaldırma, görünmez kılma ve bunun gibi diğer ayarları uygulayabilirsiniz. Bazı katman özelliklerinin henüz kullanımda olmadığını gördük. Ancak Adobe, bunların geleceğini de daha şimdiden işaret ediyor.

Photoshop iPad uygulamasını parmakla rahat şekilde kullanmak mümkün. Ancak Apple Pencil’ınız varsa, kullanmak biraz daha kolay hâle geliyor. Apple Pencil ile araç seçimi, rötuşlama ve benzeri işlemleri daha rahat yapma fırsatı elde ediyorsunuz. Üstelik ekrana farklı basınç seviyeleri uygulayarak farklı işlemleri de yapmanız mümkün oluyor.

ADOBE PHOTOSHOP iPAD DESTEKLEYEN CİHAZLAR

iPadOS 13.1 veya üstü sürümle çalışan cihazlar destekleniyor.

– iPad Pro (Wi-Fi, Wi-Fi ve Hücresel)

– iPad Pro (12.9 inç) ve 2. nesil

– iPad Pro (10.5 inç)

– iPad Pro (9.7 inç)

– iPad 5. nesil ve daha yeni

– iPad Mini 4 ve daha yeni

– iPad Air 2 ve daha yeni

– Apple Pencil (2. nesil)

– Apple Pencil (1. nesil)

Adobe Photoshop 2020 sürümüyle birlikte masaüstüne de bulutta saklama özelliği geldi. iPad uygulamasıyla oluşturduğunuz bir projeyi masaüstü bilgisayarınızda düzenlemeyi sürdürebilirsiniz. Tersini de uygulayabilirsiniz. Aslında benzer imkanı daha önceki Adobe iPad uygulamalarında da görmüştük. Ancak şimdi Photoshop iPad uygulamasıyla birlikte kesintisiz çalışma imkanı daha da artırılmış oluyor.

Her ne kadar daha önce gördüğümüz Photoshop türevlerine göre daha kapsamlı ve kullanışlı olsa da, mevcut hâliyle Adobe Photoshop, 66,99 TL’lik aylık ücretinin karşılığını vermiyor gibi görünüyor. Adobe’nin kısa sürede bu uygulamayı daha da zenginleştirmesi gerekiyor. App Store’da yer alan kötü yorumlar, daha çok bu uygulamadan en baştan masaüstü deneyimi getirmesini bekleyenlerin yaşadığı hayal kırıklığından kaynaklanıyor. Ancak Adobe’nin Photoshop iPad projesinin başarıya ulaşması için, iPad sahiplerine daha fazlasını yapma imkanı sunması, masaüstü bilgisayarlarına mümkün olduğu kadar daha az iş bıraktırması gerekiyor.

Eğer bir Creative Cloud üyeliğiniz varsa, sizin için Photoshop iPad uygulaması yeni bir kazanç anlamını taşıyor. Creative Cloud, nispeten makul bir fiyattan her bir Adobe aracını kullanma imkanı sağlıyor. Şimdi CC abonesi iPad sahipleri, yeni bir aracı ek bir ücret ödemeden kullanma imkanı yakalıyor. Şu an için Adobe Photoshop iPad uygulamasına yeni abonelik açmak mantıklı görünmüyor. Ancak Creative Cloud aboneleri için ortada bir avantajın varlığı mevcut diyebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER