Teknoloji

Adobe Fresco ile iPad’lerde resim keyfi yaşanacak

adobe fresco

Adobe‘nin iPad ile bütünleşme yolculuğu devam ediyor. Bu doğrultuda kullanıcıların karşısına çıkan son yeniliklerden biri, dijital boyama ve çizim uygulaması Fresco olmuştu. Adobe Fresco, gerçekçi çizim ve resimleri tablet üzerinde eğlenerek yapmayı vadediyor. Haziran ayında duyurulan uygulamanın özellikleri yavaş yavaş netleşiyor.

Daha önce Project Gemini kod adıyla anılan Fresco’nun en önemli özelliği olarak Live adını taşıyan fırçaları öne çıkıyor. Bu fırçalar, Adobe’nin Sense AI platformundan yararlanarak gerçekçi sulu boya ve yağlı boya darbeleri oluşturuyor. Çizimcilere yönelik olarak tasarlanan uygulama, ressamlara da hem çizgisel hem de taramalı fırçalarla çalışma imkanını sunuyor. Adobe daha önce bu imkanı Sketch ve Draw isimli iki uygulamada ayrı ayrı sağlıyordu.

Kişiselleştirme seçeneklerinin de geniş olduğu Adobe Fresco, kullanıcılara kendi fırçalarını uygulamaya aktarma veya indirme fırsatı veriyor. Kullanıcılar Fresco’yla oluşturdukları dosyaları Cloud PSD formatında saklayabilecek. Bu yeni format sayesinde tüm değişikler Creative Cloud üzerinde eş zamanlanabilecek. Böylelikle kullanıcıların masaüstü ve mobil cihazlar arasında geçiş yapabilmesi kolaylaşacak.

Adobe Fresco’nun arayüzü, Photoshop iPad uygulamasına benziyor. Uygulamada fırçalar, boya kovası, hareket etme ve döndürme, lasso gibi araçlar ekranın sol tarafına yerleştirilen panelde bulunuyor. Karışım modlarının bulunduğu katman paneli ise sağ tarafta yer alıyor. Adobe Fresco’nun hem barındırdığı hem de barındırmadığı alt araçlarla dikkat çekici bir uygulama olduğu belirtiliyor.

Örneğin; bir seçim aracı bulunsa da, bu araç görseldeki belirlenmiş kenarları takip etmiyor. Lasso varken, en iyi ayara hızlı şekilde ulaşmayı sağlayacak sihirli bir değnek bulunmuyor. Uygulamada bunlar gibi ilginç tercihlerden birkaç tane daha bulmak mümkün. Metin aracının olmaması da Fresco’nun önemli eksiklikleri arasında sayılıyor.

Adobe Fresco ne zaman yayınlanacak?

Adobe Fresco, 2019’un sonlarında yayınlanacak. Uygulama, App Store’dan ücretsiz olarak indirilebilecek. Fresco’yu iPad Pro, 2019 model iPad mini ve iPad Air’lerde kullanmak mümkün olacak. Creative Cloud All Apps paketinin aboneleri, uygulamada ayrıcalıklı özelliklerden yararlanabilecek. Bu özelliklerin ne olacağı ise şu an için belirsizliğini koruyor. Adobe’nin konuyla ilgili duyuru Fresco’nun çıkış tarihi yaklaştığında yapması muhtemel görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER